fredag 1 september 2017

Páll Magnússon favorit att toppa listan i Reykjavík

Páll Magnússon är den som oftast nämns som toppnamn för Självständighetspartiet i Reykjavík i nästa val. Han har också uppmanats att lämna alltinget för att ge sig in i kommunpolitiken. Men än så länge har ingen gått ut med en kandidatur. Vem som ska leda Självständighetspartiet i kommunalvalet avgörs vid ett provval.

Självständighetspartiet är i dagsläget i särklass störst i Reykjavík. Att det blir något maktskifte i kommunalvalet i maj nästa år är dock långt ifrån säkert. Om alliansen mellan Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Ljus framtid och Piratpartiet håller ihop har den goda möjligheter att behålla majoriteten i kommunen.

För Självständighetspartiet är valet ytterst viktigt. De två senaste mandatperioderna har partiet i praktiken saknat politiskt inflytande. Den senaste att misslyckas leda partiet till seger var Halldór Halldórsson.

Halldór Halldórsson har redan meddelat att han inte ställer upp för omval. Han är internt ifrågasatt. Och rykten gör gällande att det var ett nytt förslag till hur namnen på valsedeln skulle utses som fick honom att hoppa av.

I ett provval skulle Halldór Halldórsson ha goda chanser att sluta som etta eftersom de övriga rösterna skulle kunna fördelas på ett stort antal kandidater. Men när ett förslag om att i stället låta en nämnd utse toppnamnet blev utgången än mer osäker. Det ryktas ha varit skälet till beslutet.

Vem som ska ta över är oklart. Flera namn har nämnts och flera har sagt sig vara intresserade. Men hittills har ingen offentliggjort något beslut om att kandidera.

Efter en ovanligt intensiv debatt står det nu klart att det kommer att hållas provval. Något datum för provvalet har däremot inte bestämts.

Páll Magnússon, alltingsledamot för Självständighetspartiet från den södra valkretsen, bekräftar för Vísir att han har uppmanats att ställa upp. Han har dock ännu inte funderat på att lämna rikspolitiken för kommunpolitiken - och än mindre tagit något beslut i frågan.

Det är också Páll Magnússon som flest nämner som den som bör stå överst på Självständighetspartiets valsedel i Reykjavík. Han är den som 22 procent föreslår. Därefter följer Svanhildur Hólm Valsdóttir - som är assistent till statsminister Bjarni Benediktsson - med 8,3 procent, kommunpolitikern Áslaug Friðriksdóttir med 6,2 procent, kollegan Kjartan Magnússon med 4,5 procent, Borgar Þór Einarsson - som är assistent till utrikesminister Guðlaug­ur Þór Þórðar­son - med 4,1 procent och Eyþór Arnalds, tidigare kommunpolitiker i Árborg, med 0,8 procent.

Men hela 54 procent nämner någon annan person. Och av de personer som tillfrågades av Fréttablaðið var det bara 15 procent som nämnde en favoritkandidat.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.