fredag 8 september 2017

Rättegång om Islands sista avrättning 187 år senare

För 187 år sedan avrättades Agnes Magnúsdóttir och Friðrik Sigurðsson vid Þrístapar på nordvästra Island. Pigan och bondsonen halshöggs efter att ha dömts för morden på bonden Nathan Ketilsson och gårdskarlen Petúr Jónsson. I morgon återskapas rättegången mot de två morddömda på plats av några av Islands främsta jurister.

Det var natten mot den 14 mars 1828 som gården Illugastaðir på Vatnsnes brann ned till grunden. Det var pigan Agnes Magnúsdóttir som larmade grannarna på gården Stapakot om eldsvådan. Hon berättade också att bonden Nathan Ketilsson och gårdskarlen Pétur Jónsson omkommit i branden.

Eldsvådan var dock inte tillräcklig för att undanröja den verkliga dödsorsaken. Bägge männen hade huggits ihjäl i sömnen. Därefter hade någon anlagt branden på gården.

Pétur Jónsson var bara på tillfälligt besök på Illugastaðir. Han ska ha befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt. Den enda som skulle röjas ur vägen var i själva verket Nathan Ketilsson.

Misstankarna riktades direkt mot Agnes Magnúsdóttir och bondsonen Friðrik Sigurðsson. Då sades det att han skulle ha blivit manipulerad att delta i morden. Hjärnan bakom planen ska ha varit Agnes Magnúsdóttir.

Både Agnes Magnúsdóttir och Friðrik Sigurðsson dömdes till döden. Flera andra drogs in i härvan. Sigríður Guðmundsdóttir dömdes även hon till döden men benådades. Domen omvandlades till livstids fängelse. Andra som dömdes var Þor­björg Hall­dórs­dótt­ir, mor till Friðrik Sigurðsson, och Daní­el Guðmunds­son, gårdskarl på gården Geita­sk­arð.

Avrättningarna genomfördes den 12 januari 1830 vid Þrístapar vid Vatnsdalshólar. Avrättningen bevittnades av 140 bönder som kommenderats till platsen. Efter att Agnes Magnúsdóttir och Friðrik Sigurðsson halshuggits kastades kropparna i en grop. Huvudena spikades upp i avskräckande syfte.

Drygt hundra år senare grävdes kropparna upp och begravdes i vigd jord. I dag ligger de begravda på kyrkogården vid Tjörn på Vatnsnes.

I morgon återskapar juristföreningen Lög­fræðinga­fé­lag Íslands rättegången. Dagen börjar med besök på de platser där morden och avrättningarna genomfördes. Därefter hålls rättegången i Hvammstangi.

Intresset är stort. Samtliga närmare 200 biljetter till dagen har sålts. Eyrún Ingadóttir är vd för Lög­fræðinga­fé­lag Íslands. Hon är också uppvuxen i Hvammstangi inte långt från de platser där dramat utspelade sig. Hon säger i Morgunblaðið att det är intressant att pröva bevisen mot de två avrättade efter dagens rättsprinciper:
"Avrättningarna av Agnes och Friðrik vid Þrístapar i januari 1830 har funnits i folksjälen ända sedan dess och fallet kommer sannolikt aldrig att klaras upp helt och hållet. ... Historien om Illugastaðirmorden har alltid varit klar och tydlig i norr. Det lärde jag mig direkt i min barndom i Hvammstangi där jag är uppvuxen."
Med åren har intresset för händelsen vuxit. Allt fler har också börjat ifrågasätta den bevisning som räckte för att döma de två till döden. Bland annat är det många som saknar ett motiv från Agnes Magnúsdóttirs och Friðrik Sigurðssons sida.

Morgondagens rättegång kommer att genomföras med det underlag som finns kvar sedan rättegången för snart 200 år sedan. I förhören finns många luckor. Domen kommer däremot att vara baserad på dagens rättsprinciper och lagstiftning.

Här kan du läsa mer om morden och Islands sista avrättning.