onsdag 20 september 2017

Renässans går ihop med oppositionen - petar ordförande

Brynjar Níelsson petades i går som ordförande i alltingets grundlags- och tillsynsnämnd. I stället valdes Jón Steindór Valdimarsson till ny ordförande. Petningen är en följd av regeringskrisen. Brynjar Níelsson har både motsatt sig en utredning om hantering av upprättelse för sexbrottslingar och publicering av uppgifter med koppling till sådana fall.

Den senaste tiden har besluten att ge flera dömda sexualförbrytare upprättelse diskuterats i grundlags- och tillsynsnämnden. Ordföranden Brynjar Níelsson, som är alltingsledamot för Självständighetspartiet, har varit tongivande i debatten. Och han har argumenterat för att inga uppgifter ska göras offentliga.

Brynjar Níelsson har hävdat att inga enskilda fall ska diskuteras i nämnden. Den hållningen har varit kontroversiell. Han har själv som advokat försvarat och gett råd åt flera sexbrottslingar som har begärt upprättelse. Han har också avvisat Renässans krav på en utredning av statsminister Bjarni Benediktssons och justitieminister Sigríður Á. Andersens hantering av frågan.

När nämnden sammanträdde i går röstades Brynjar Níelsson bort som ordförande. Till ny ordförande valdes Renässans Jón Steindór Valdimarsson. Han var tidigare vice ordförande. Hans gamla post övertogs av Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir.

Petningen är en följd av regeringskrisen. Det var Renässans som tillsammans med oppositionen röstade bort Brynjar Níelsson.