måndag 25 september 2017

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson går över till nytt parti

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnar Framstegspartiet. Han bildar i stället ett nytt parti för att ställa upp i alltingsvalet. Han uppger att det rör sig om ett parti som han själv grundar - men allt tyder på att det handlar om Samarbetspartiet där vännen Björn Ingi Hrafnsson är engagerad. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att steget är nödvändigt eftersom han blivit bortmotad av partikamrater.

När det i lördags framkom att Björn Ingi Hrafnsson var kopplad till ett nytt parti var det för många bara en tidsfråga innan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle ansluta sig. Beskedet dröjde inte ens ett dygn. I ett blogginlägg motiverar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varför han lämnar Framstegspartiet.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skriver att han efter senaste valet försökt överbrygga konflikterna med den nya partiledningen. Det har inte lyckats. Inför nyvalet blev detta särskilt tydligt. Enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson pågår en utrensning av personer som partiledningen betraktar som oönskad:
"För alla förnuftiga människor är det uppenbart hur vansinnigt det är att upprepa spelet från förra året och slösa den korta tid som är fram till valet i ett försök att mota bort de som inte dansar till pipan efter den grupp som återtog makten i partiet för ett år sedan. Det är uppenbart att nämnda grupp anser det vara värt att offra ett val till och partiets välgång och stöd för att nå detta mål. Hos dessa människor står målet att få bort mig högre än målet att nå framgång för partiet."
Till dessa planer räknar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson alltingsledamoten Þórunn Egilsdóttirs beslut att utmana honom om första platsen på Framstegspartiets lista i den nordöstra valkretsen. Inför förra valet kämpade de båda om att toppa listan - och det var en kamp som han vann med bred marginal.

Enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson står partiledningen bakom liknande planer i den nordvästra valkretsen. Där är det Gunnar Bragi Sveinsson som nu utmanas av den tidigare alltingsledamoten Ásmundur Einar Daðason. Bägge hörde länge till Sigmundur Davíð Gunnlaugssons anhängare - men Ásmundur Einar Daðason drog tillbaka sitt stöd för ett år sedan efter vad han beskrev som skandalöst beteende från Sigmundur Davíð Gunnlaugssons sida inför det ordförandeval som han senare förlorade mot Sigurður Ingi Jóhannsson.

I inlägget skriver Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han i det längsta försökt hitta lösningar på konflikter. Nu hävdar han att situationen inom Framstegspartiet är utom räddning. Vid minst sex tillfällen ska partitoppen ha försökt få bort honom. Inte heller har det funnits utrymme för att diskutera viktiga politiska frågor. Det är huvudskälen för hans beslut att begära utträde.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har inte bekräftat att det är Samarbetspartiet - där Björn Ingi Hrafnsson är inblandad - som han nu ansluter sig till. Han beskriver det i stället som att han nu skapar ett eget parti.

Hur starkt stöd Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har internt återstår att se. Hans avhopp från Framstegspartiet följdes i går av ytterligare ett. Då var det Sveinn Hjörtur Guðfinnsson, ordförande för kommunföreningen i Reykjavík, som meddelade sitt utträde. Även han skriver i ett uttalande att den nuvarande ledningen under Sigurður Ingi Jóhannsson under kuppartade former försöker få bort politiker. Han deklarerar också att han stödjer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Fler avhopp kom i går från Ragnar Stefán Rögnvaldsson, ordförande för Framstegspartiets ungdomsförbund i Reykjavík, och Þorgrímur Sigmundsson, ordförande för kommunföreningen Framsóknarfélag Þingeyinga. Bägge säger sig vara lojala med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och ger sitt stöd till hans nya parti.

Þorgrímur Sigmundsson skriver på Facebook att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit den starkaste ledaren Framstegspartiet haft på årtionden. Han talar också om en "partiägarförening" som styr allt - utan att nämna kooperativet Kaupfélag Skagfirðinga vid namn.

Sannolikt hade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i en medlemsomröstning haft goda möjligheter att besegra Þórunn Egilsdóttir i kampen om första platsen på listan. Men en majoritet av medlemmarna i valkretsen valde i går i stället att utse kandidaterna på listan genom utnämningar eftersom tiden till valet är så knapp.

Beslutet fattades efter att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avhopp blev känt. Det hade dock inte gynnat hans chanser.

I den nordöstra valkretsen har han fortfarande många anhängare. De ryktas dock vara betydligt färre än för ett år sedan. Det sägs finnas ett utbrett missnöje med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bland medlemmarna. Han är sällan på plats i alltinget, är omöjlig att samarbeta med, vill inte överbrygga konflikterna med Sigurður Ingi Jóhannsson och sätter egna intressen före partiets.

Gunnar Bragi Sveinsson har i den nordvästra valkretsen anklagat ledande medlemmar för fulspel. Det är ingen hemlighet att han inte längre har stöd från Framstegspartiets maktbas kring Kaupfélag Skagfirðinga i Skagafjörður. Han avser dock alltjämt att kandidera för partiet i nyvalet.

Kritiken från Gunnar Bragi Sveinsson har enligt honom själv inte riktat sig mot Ásmundur Einar Daðason. I stället hävdar han att det finns inflytelserika personer som ägnar sig åt intriger och kuppförsök i det tysta. Det är dessa arbetsmetoder som han säger sig vända sig emot.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson håller dörren öppen för Gunnar Bragi Sveinsson. Om han skulle misslyckas behålla första platsen på listan - ett beslut som tas den 8 oktober - är det troligt att han överger Framstegspartiet.

Partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson skriver på Facebook att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons besked är tråkigt, men att det inte kommer som någon överraskning:
"Det är alltid saknar efter människor som väljer att lämna partiet och har gett det gott stöd. Det borde dock inte komma som någon överraskning efter det händelseförlopp som har varit det senaste året. Det är dåligt att vi inte har lyckats försonas efter ordförandevalet förra året."
Ett annat tungt namn som länge varit på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons sida är vice ordföranden Lilja Alfreðsdóttir. Hon har dock det senaste året distanserat sig från honom. I dagsläget finns inget som tyder på att hon skulle överväga ett partibyte.

I opinionsmätningarna ligger stödet för Framstegspartiet på omkring 10 procent. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blickar gärna tillbaka till valet 2013 då han förde partiet till regeringsmakten och det bästa valresultatet på årtionden.

De siffrorna har varit Sigmundur Davíð Gunnlaugssons måttstock. Han har jämfört dem med valet 2016 där Sigurður Ingi Jóhannsson ledde partiet till det sämsta valresultatet någonsin.

Vad han däremot glömmer är att väljarstödet hade mer än halverats redan innan ordförandestriden. Och han nämner inte heller hur väljarnas förtroende för honom kollapsade sedan det avslöjats att han varit delägare i ett bolag i ett skatteparadis.

Många väljare avskyr Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Åtskilliga har bilden av honom som arrogant, pompös, maktgalen, självgod och lögnaktig. Dessutom betraktas han allt oftare som en främlingsfientlig populist. Oavsett vilken politik som hans nya parti kommer att ha är det många som kommer att rata det enbart på grund av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Framstegspartisterna är inte längre den folkrörelse partiet en gång var. Frågan är hur många som är beredda att följa Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Det är inte osannolikt att han missbedömt sin position. I så fall kan det innebära att en av Islands märkligaste politiska karriärer snart kan vara över.

Här kan du läsa mer om Samarbetspartiet och här kan du läsa mer om Gunnar Bragi Sveinsson.