tisdag 19 september 2017

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kvar i Framstegspartiet

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kandiderar för Framstegspartiet i det kommande valet. Han kommer inte att lämna partiet för att omvandla den förening han grundade i våras till ett nytt parti. Men hans kritik mot partiledningen har inte tystnat. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortsätter att tala om det slag om ordförandeposten mot Sigurður Ingi Jóhannsson som han förlorade.

I våras tog Sigmundur Davíð Gunnlaugsson initiativ till Progressiva samfundet, en förening som enligt honom skulle rymma den politiska debatt som han ansåg att det inte fanns plats för inom Framstegspartiet. Föreningen tolkades av många som ett steg mot ett eget parti.

Efter att för ett år sedan knappt ha förlorat kampen om ordförandeposten mot Sigurður Ingi Jóhannsson har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson befunnit sig i konflikt med partiledningen. Relationen mellan honom och övriga i alltingsgruppen är fortfarande frostig.

Nu kommer nästa alltingsval betydligt snabbare än väntat. Tiden för att bilda nytt parti - om sådana tankar finns hos Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - är knapp. Själv säger han till Vísir att han kommer att kandidera för Framstegspartiet i valet. Han anser att han har en stark ställning internt:
"Jag anser att Framstegspartiet borde kunna ha goda möjligheter. Naturligtvis tycker man att det är sorgligt att partiet inte är i den position som det borde ha för att gå in i detta läge som ett parti för stabilitet som alltid har klarat svåra lägen."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson räknar med att Framstegspartiet håller landsmöte före nyvalet den 28 oktober. Att det är så kort inpå valdagen kan göra att han inte väljer att på nytt ta en strid med Sigurður Ingi Jóhannsson om partiledarskapet.

Här kan du läsa mer om turerna inom Framstegspartiet.