måndag 18 september 2017

Statsminister upplöser alltinget - val på Island 28 oktober

I dag väntas statsminister Bjarni Benediktsson begära att få upplösa parlamentet. Om president Guðni Th. Jóhannesson säger ja blir det nyval till alltinget den 28 oktober. Statsministerns försök att bilda en ny majoritetsregering har misslyckats. Både Ljus framtid och Renässans har sagt ja till att sitta kvar i en interimsregering ihop med Självständighetspartiet.

Sannolikheten för att Bjarni Benediktsson skulle lyckas skapa en ny majoritetsregering med Renässans och Framstegspartiet var aldrig hög. I går eftermiddag stod det klart att statsministern gav upp försöken. Han kontaktade då övriga partiledare och meddelade att han i dag kommer att begära att alltinget upplöses.

Bjarni Benediktsson väntas klockan 11 lokal tid träffa Guðni Th. Jóhannesson. Om inte presidenten har några invändningar upplöses parlamentet. Nyval ska då ske inom 45 dagar. Först talades det om den 4 november som valdag. Nu pekar allt mot att det i stället blir den 28 oktober.

Om alltinget upplöses blir det upp till partiledarna att besluta om dagarna fram till valet. Det finns möjlighet att fortsätta arbetet i parlamentet på samma sätt som vanligt. Diskussionerna kommer att ledas av talmannen Unnur Brá Konráðsdóttir.

Piratpartiet har redan tagit ställning för att alltinget ska behandla åtminstone tre frågor före valet. I ett brev till samtliga ledamöter skriver Jón Þór Ólafsson att det är tre förslag som är särskilt angelägna. Det gäller uppehållstillstånd till en asylsökande familj från Afghanistan, ett förbud för dömda sexualförbrytare att arbeta som advokater och ett beslut som gör det möjligt för det blivande parlamentet att godkänna en ny grundlag utan att vänta på att nästa parlament ska bekräfta samma grundlagsförändringar.

När Bjarni Benediktsson i lördags träffade Guðni Th. Jóhannesson bad presidenten honom att leda en interimsregering tills en ny regering bildats. Självständighetspartiet och Ljus framtid sade ja till detta. Även Renässans gav i går klartecken till att fortsätta fram tills det finns en ny regering.

Men Renässans ställde också krav på tiden fram till dess. I ett uttalande skriver partiets rådgivande råd att det är nödvändigt att före ett nyval utreda vilken roll ministrar i regeringen har haft i turerna kring de sexualförbrytare som har beviljats upprättelse och återfått ett fläckfritt rykte.

De ministrar som Renässans vill utreda är Bjarni Benediktsson och justitieminister Sigríður Á. Andersen. Men granskningen ska också gälla Brynjar Níelsson, ordförande för alltingets grundlags- och tillsynsnämnd. Även Gröna vänstern vill genomföra en sådan granskning. Under tiden anser partiet att Brynjar Níelsson måste kliva åt sidan.

Sigríður Á. Andersens ställning har försämrats dramatiskt de senaste dagarna. Hon medgav i går i Stöð 2 att hon brutit mot sekretessen genom att meddela Bjarni Benediktsson att hans far, Benedikt Sveinsson, undertecknat ett rekommendationsbrev åt en dömd pedofil. Om detta var något problem ansåg hon att Benedikt Sveinsson fick vända sig till henne.

Men Sigríður Á. Andersen försvarade agerandet. Hon sade att det var nödvändigt att röja uppgifterna för statsministern. Hon behövde i sin roll som justitieminister få veta om Bjarni Benediktsson på något sätt hade något med rekommendationsbrevet att göra. Därför var det enligt Sigríður Á. Andersen motiverat att berätta.

Heimdallur, Självständighetspartiets ungdomsförbund i Reykjavík, skriver i ett uttalande att Sigríður Á. Andersens agerande har orsakat en förtroendespricka. Ledningen säger sig vara djupt besviken över hur hon hanterat frågan. Den efterlyser också en översyn av lagen om upprättelse.

Kritik kom också från alltingsledamoten Páll Magnússon. Han sade till RÚV att Självständighetspartiet så snart som det i juli blev känt att Benedikt Sveinsson var en av undertecknarna borde ha informerat allmänheten. Om det hade varit juridiskt tveksamt borde de ha försökt få Benedikt Sveinsson själv att gå ut med uppgifterna.

Sigríður Á. Andersen går nu till motoffensiv mot kritikerna. Hon skriver i Morgunblaðið att statsministern alltid har rätt att ta del av alla uppgifter. Därför har hon heller inte brutit någon sekretess.

Partikamraten Jón Gunnarsson har samma uppfattning. Han skriver på Facebook att Sigríður Á. Andersen är den första justitieministern som inte närmast automatiskt har godkänt krav på upprättelse. I stället har hon inlett en omprövning av lagen. På den politiska sajten Andríki - som bland annat drivs av maken Glúmur Björnsson - beskrivs hon som den första som sagt nej till en begäran om upprättelse och att ingen har beviljats det under hennes tid som statsråd.

Piratpartiet kommer att hålla provval för att bestämma hur listorna ska se ut i ett nyval. Hur övriga partier kommer att göra är ännu inte bestämt. Socialdemokraterna har sedan tidigare utlyst landsmöte till den 28 oktober. En av frågorna på dagordningen är ett namnbyte. Men om nyvalet blir samma dag kommer landsmötet att flyttas.

Partiernas listor måste lämnas in till valnämnden senast den 13 oktober.

Här kan du läsa mer om regeringskrisen.