onsdag 6 september 2017

Statsvetare: Folkets parti lockar missnöjesväljare

Folkets parti lockar nu de missnöjesväljare som tidigare sympatiserade med Piratpartiet. Det säger statsvetaren Grét­ar Þór Eyþórs­son. Folkets parti fortsätter att växa i opinionsmätningarna. Partiledaren Inga Sæland har siktet inställt på kommunalvalet i Reykjavík nästa vår. Där tänker hon själv toppa partiets lista.

I parlamentsvalet för snart ett år sedan blev Folkets parti största parti utanför alltinget. De senaste månaderna har partiet för första gången klättrat över femprocentsspärren. Och i en ny mätning från Gallup får Folkets parti 10,6 procent.

Partiet har nu siktet inställt på nästa års kommunalval. Grét­ar Þór Eyþórs­son, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger i Morgunblaðið att mycket tyder på att Folkets parti nu samlar många av de missnöjesväljare som tidigare sympatiserade med Piratpartiet:
"Vi såg det den förra mandatperioden att Piratpartiet ibland hade 30 procent eller mer och det fanns en uppenbar strömfåra för missnöje, men nu har de inte mer än 13 procent."
En som gått från Piratpartiet till Folkets parti är partistyrelseledamoten Sigurður Haraldsson. Nyligen blev han utesluten ur Folkets parti. I en intern Facebook-grupp meddelade han att han tänkte kandidera till den översta platsen på partiets lista i den sydvästra valkretsen. Det och andra uttalanden föll inte i god jord. Han säger till Eyjan att partiledaren Inga Sæland har förlorat fotfästet efter uppgången i opinionen:
"Jag upplever det som att detta stiger henne åt huvudet. Detta skulle vara partiet som skulle kämpa mot korruption och där allt var uppe på bordet, men nu har partiet börjat sortera människor."
Guðmundur Ingi Kristinsson, vice ordförande för Folkets parti, hävdar att förklaringen till uteslutningen är att Sigurður Haraldsson gått till angrepp mot andra medlemmar. Han säger till Eyjan att det inte finns andra inom partiet som är missnöjda:
"Nej, nej, nej, han är bara ensam. Han är ensam om dessa åsikter. Jag har inte fått kännedom om att någon skulle ha hållit med honom. ... Ruttna äpplen får hitta en annan väg."
Folkets parti ryktas söka efter bekanta namn som är beredda att kandidera. En som själv säger att hon överväger att ställa upp i Reykjavík är enligt Vísir Margrét Friðriksdóttir, en av initiativtagarna till Facebook-gruppen Stjórnmálaspjallið.

Inga Sæland säger till RÚV att hon är tacksam för det förtroende som hon partiet får i opinionen. Det närmaste målet för Folkets parti är att ställa upp i kommunalvalet i Reykjavík. Där kommer Inga Sæland själv att toppa listan:
"Som läget är i dag så är jag vår ledare i Reykjavík, men naturligtvis är det nästan en hel graviditet till det valet och vi får se hur det blir när vi har presenterat vår lista som den blir. Men som läget är i dag så är jag det ansikte utåt som människor känner igen och därför är jag vår ledare som det är nu."
Inga Sæland har gång på gång uppmärksammats för att hon ställer asylsökande mot fattiga islänningar. I ett inlägg på Facebook som hon senare raderade skrev hon att de pengar som går till asylsökande medan de väntar på beslut i stället borde gå till fattiga. Hon sade senare till DV att det hon vände sig mot var långa handläggningstider.

Det dröjde dock inte länge innan Inga Sæland på nytt gjorde liknande uttalanden. I måndags sade hon till Útvarp Saga att äldre islänningar inte har råd att söka vård samtidigt som asylsökande får kostnadsfri sjukvård:
"Är inte det diskriminering när vissa får men andra inte?"
Här kan du läsa mer om opinionsframgångarna för Folkets parti.