tisdag 5 september 2017

Stig bakom Seljalandsfoss fortsatt stängd efter stenras

Gångvägen bakom Seljalandsfoss förblir stängd tills vidare. En mängd lösa stenar från vattenfallet har rensats bort efter lördagens klippras, men det finns fortfarande en risk för nya ras. Dessutom är stigen täckt av stora stenar som behöver flyttas innan den kan öppnas på nytt. Trots avspärrningarna är det besökare som ändå använder stigen bakom Seljalandsfoss.

I lördags eftermiddag skedde ett omfattande klippras vid Seljalandsfoss. Flera stenar vägde omkring 100 kilo eller mer. Fallhöjden är 60 meter. Stenblocken föll över det område som besökare använder för att gå bakom vattenfallet. Ingen skadades dock i samband med raset.

Polisen i Suðurland tog efter samråd med markägarna beslut om att tillfälligt stänga stigen. Olycksrisken bedömdes vara stor eftersom det bedömdes vara sannolikt med nya ras.

Just nu är stigen oframkomligt. Flera av de stenar som föll i lördags landade på gångvägen. Den kan inte öppnas på nytt förrän stenarna har rensats bort.

Personal från Veðurstofa Íslands lavinavdelning besökte platsen i söndags. De sopade ned alla lösa stenar som låg nära klippkanten ovanför vattenfallet. En av dem var Ólafur Björnsson. Han säger till RÚV att hans bedömning är att risken för stenras inte är större nu än vad den brukar vara:
"Detta ser bra ut. Det är inget stort som händer där. Det är bara större och mindre stenar som har samlats där och jag sopade bara ned allt."
Många besökare trotsar enligt RÚV polisens avspärrningar och går in på det avstängda området. Guiden Björn Júlíus Grímsson var på plats när klippraset skedde. Han säger i Morgunblaðið att det var rätt beslut att stänga gångvägen bakom Seljalandsfoss:
"Det var en verklig risk för detta och verkligen behov att stänga området eftersom stenarna föll nära människor."
Kristján Ólafsson är en av markägarna. Han säger i Morgunblaðið att han är tacksam för att ingen blev skadad i samband med stenraset. Stigen bakom vattenfallet kommer att öppnas på nytt, men det kommer att ske först när det är riskfritt för besökare:
"Jag är totalt överlycklig över att det inte blev några skador på människor. I fortsättningen kommer vi att vänta tills det inte är någon risk för människor att gå nära området där raset inträffade eller att gå gångvägen bakom vattenfallet."
Ett beslut om att häva avspärrningarna tas av polis i samråd med markägarna.

Här kan du läsa mer om raset vid Seljalandsfoss.