måndag 4 september 2017

Stödet för Folkets parti fortsätter att öka

Folkets parti är nu femte största parti på Island. I den senaste mätningen från Gallup ökar väljarstödet till 10,6 procent - den bästa opinionssiffran i partiets historia. Både Ljus framtid och Renässans är nu under femprocentsspärren till alltinget. Men Renässans har tillräckligt stöd i två valkretsar för att ändå kunna rädda mandat i parlamentet.

Uppgången för Folkets parti fortsätter. För andra månaden i följd ligger stödet över femprocentsspärren. I augusti ökar stödet till den högsta opinionssiffran i partiets historia. Folkets parti får nu 10,6 procent, en ökning med 2,2 procentenheter.

För regeringspartierna Renässans och Ljus framtid är läget betydligt dystrare. För första gången hos Gallup sjunker nu stödet för bägge partierna under spärren.

Ljus framtid hamnar för femte månaden i följd under femprocentsspärren till alltinget. Partiet får nu 2,8 procent, en tillbakagång med 0,9 procentenheter. Så lågt har inte stödet för Ljus framtid varit någon gång tidigare.

Även stödet för Renässans minskar. För första gången sedan valet i oktober förra året sjunker stödet under spärren. Partiet får 4,8 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter.

Det tredje regeringspartiet, Självständighetspartiet, backar marginellt. Stödet minskar med 0,2 procentenheter till 26,3 procent.

Självständighetspartiet är dock med bred marginal fortsatt Islands största parti. Tvåan Gröna vänstern förlorar 1,7 procentenheter till 19,5 procent. Det är snart ett år sedan partiet senast hade mindre än 20 procent av väljarna bakom sig.

Piratpartiet ökar med 0,2 procentenheter till 13,1 procent. Framstegspartiet minskar med 0,6 procentenheter till 10,8 procent. Och Socialdemokraterna vinner 0,6 procentenheter och har nu 9,7 procent.

Om detta hade varit ett alltingsval hade Självständighetspartiet fått 18 mandat, Gröna vänstern fjorton mandat, Piratpartiet nio mandat, Framstegspartiet och Folkets parti sju mandat var, Socialdemokraterna sex mandat och Renässans två mandat.

Trots att Renässans inte klarar femprocentsspärren får alltså partiet två mandat. I två valkretsar är stödet tillräckligt stöd för att partiet ska få ett av de fasta mandaten. Men då partiet inte klarar spärren får Renässans inte rätt till några utjämningsmandat. Den som klarar femprocentsspärren får minst tre mandat i alltinget.

Stödet för regeringen ökar med 1,3 procentenheter till 34 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.