torsdag 21 september 2017

Tre av fyra: Bjarni Benediktsson förlorar på regeringskris

Bjarni Benediktssons ställning har försämrats efter regeringskrisen. Det anser tre av fyra väljare. Och bara en av tio tycker att han har stärkt sin ställning genom regeringens hantering av upprättelse för sexualbrottslingar. Sju av tio säger också att Självständighetspartiet är det parti som förlorat mest på händelsen. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

För en knapp vecka sedan havererade regeringssamarbetet mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Det var Ljus framtid som lämnade koalitionen sedan det framkommit att statsminister Bjarni Benediktsson i nästan två månader känt till att pappan Benedikt Sveinsson undertecknat ett rekommendationsbrev åt en dömd sexbrottsling.

Rekommendationsbrevet var ett av flera som mannen lämnade in i samband med att han begärde upprättelse. Sedan det framkommit att sexualförbrytare fått upprättelse har det i flera månaders tid pågått en debatt om den lag som behandlar upprättelse och fläckfritt rykte - något som är nödvändigt för vissa typer av rättigheter.

Justitieminister Sigríður Á. Andersen har redan meddelat att hon vill avskaffa lagen. Men det finns ett utbrett missnöje med Självständighetspartiets agerande. Vissa upplever att hon och Bjarni Benediktsson försökt mörka att Benedikt Sveinsson tagit ställning för upprättelse åt en sexualbrottsling.

Bjarni Benediktsson har inte stärkt sin ställning genom sin hantering av frågan. Hela 75 procent anser att hans ställning har försämrats. Bara 11 procent tycker att den tvärtom har förbättrats medan 14 procent svarar att hans ställning är oförändrad.

Men Bjarni Benediktssons parti har också förlorat på de senaste veckornas avslöjanden. Hela 68,4 procent säger att Självständighetspartiet är det regeringsparti som gjort det sämsta intrycket i samband med regeringskrisen.

Långt ifrån alla är dock nöjda med Ljus framtids beslut att hoppa av regeringssamarbetet. Det är 25,9 procent som svarar att Ljus framtid är det parti som framstår som sämst efter turerna. Bara 3,4 procent uppger att Renässans gjort sämst ifrån sig. Ytterligare 2,3 procent hävdar att de tre regeringspartiernas ställning är oförändrad.

En majoritet tycker att Ljus framtid hade fullgoda skäl för att lämna koalitionen. Hela 64,3 procent anser att det fanns anledning för partiet att överge samarbetet medan 35,7 procent säger att det inte fanns giltiga skäl för avhoppet. Det rapporterar Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om regeringskrisen.