tisdag 26 september 2017

Tunga namn lämnar Framstegspartiet efter avhopp

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avhopp följdes i går av en rad utträden ur Framstegspartiet. Det tyngsta namnet är tidigare alltingsledamoten Þorsteinn Sæmundsson. Nu uppmanar ledaren Sigurður Ingi Jóhannsson alla som vill kandidera för partiet att anmäla sig direkt. Det troliga namnet på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons parti är Centerpartiet.

Efter en årslång konflikt med partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson meddelade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tidigare partiledare och statsminister, i söndags att han lämnar Framstegspartiet. I stället skapar han ett eget parti.

Beskedet kom dagen efter det blivit känt att vännen Björn Ingi Hrafnsson grundat Samarbetspartiet. Men nu tyder mycket på att namnet på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti blir Centerpartiet. Domännamnet registrerades i går av Sigurbjörn Magnús Gunnlaugsson. På webbplatsen finns ännu inget innehåll. Då skapades också ett Twitterkonto med samma namn.

Under gårdagen duggade avhoppen tätt. Hur många som begärt utträde ur Framstegspartiet kommer inte att offentliggöras.

Men flera tunga namn valde i går att lämna partiet. Den mest kända avhopparen är Þorsteinn Sæmundsson, som satt i alltinget för partiet mellan 2013 och 2016. I nyvalet kandiderar han för Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti. Han anklagar i ett pressmeddelande den nuvarande ledningen för att ha splittrat partiet:
"På det senaste landsmötet varnade jag bestämt för att kasta partiet in i ett ordförandeval en kvart före valet. På dessa varningens ord lyssnades inte och partiet led sitt största nederlag på hundra år. Under den tid som gått sedan dess har lite eller inget gjorts för att läka sår eller öka enigheten. Nu inför valet har den grupp som nu styr partiet bestämt sig för att knäcka den 'högljudda minoritet' som förlorade på senaste landsmötet."
Andra som i går begärde utträde var hela styrelsen för kommunföreningen i Mosfellsbær. Där fanns också Regína Helgadóttir, ordförande för kommunföreningen i Akureyri, samt en rad andra lokala toppnamn. En som överväger att ansluta sig till det nya partiet är Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir, fullmäktigeledamot i Reykjavík som nyligen lämnade Framstegspartiet för att bli politisk vilde.

Sigurður Ingi Jóhannsson vände sig i går till partimedlemmarna genom ett inlägg på Facebook. Han skriver att Framstegspartiet är starkast när medlemmarna är enade. Han uppmanar alla som vill ställa upp i valet för partiet att anmäla sig. Dessutom tackar Sigurður Ingi Jóhannsson de personer som överger partiet för deras arbetsinsatser:
"Framstegspartiets ställning är stark och det är viktigt att vi går till val enade. Vi har skyldigheter att utföra. För många frågor som inte tål väntan har hamnat i skymundan hos den senaste regeringen. Det är vår skyldighet att se om de som har mindre och bygga upp nödvändig infrastruktur i välfärdssystemet."
I den nordvästra valkretsen är det inte uteslutet att Gunnar Bragi Sveinsson kommer att hoppa av. Han vill toppa Framstegspartiets lista i valet, men utmanas av tidigare alltingsledamoten Ásmundur Einar Daðason.

Gunnar Bragi Sveinsson hamnade i konflikt med partiets maktbas kring kooperativet Kaupfélag Skagfirðinga i Skagafjörður när han var utrikesminister i den förra regeringen. Dispyten gällde regeringens stöd till EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland. De ryska motsanktionerna drabbade exporten av isländsk fisk och lamm.

Det är framför allt isländsk makrill som gått på export till Ryssland. Det är inte någon art där Kaupfélag Skagfirðinga har stora intressen. Däremot har kooperativet de senaste åren arbetat för att öka försäljningen av lammkött till Ryssland. Den exporten upphörde när de ryska motsanktionerna trädde i kraft.

Gunnar Bragi Sveinsson härstammar från Sauðárkrókur, vilket är kooperativets hemort. Han har också arbetat för Kaupfélag Skagfirðinga. Hans starka stöd för EU:s och USA:s linje betraktades av flera inom kooperativets ledning som ett svek.

Men det handlar inte bara om affärsmässiga förbindelser mellan kooperativet och Ryssland. Ólafur Ágúst Andrésson, som basar över Kaupfélag Skagfirðingas köttproduktion, utsågs hösten 2014 till rysk hederskonsul. Han har i många år haft fokus på den ryska marknaden och betraktas som en stor Rysslandsvän.

Konflikten blev tydlig under ett valmöte i Sauðárkrókur i förra veckan. Stundin berättar att Þórólfur Gíslason, som basar över kooperativet och ofta betraktas som Framstegspartiets inofficiella ledare, ständigt kommenterade Gunnar Bragi Sveinssons tal. Han ska ha avbrutit och påpekat vad han ansåg vara felaktigheter. Han talade också högljutt med bänkgrannarna.

Frågan som fick Þórólfur Gíslason att reagera starkast handlade om den isländska mjölkproduktionen. Även där har Kaupfélag Skagfirðinga stora intressen. Här vände han sig mot Gunnar Bragi Sveinssons beskrivning av den avgående regeringens politik.

Gunnar Bragi Sveinsson ilsknade till över de ständiga kommentarerna och bad Þórólfur Gíslason att vara tyst och att visa hyfs medan han talade. Då lämnade Þórólfur Gíslason lokalen i vredesmod, rapporterar Stundin.

Det ryktas också att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är den som räddat Björn Ingi Hrafnsson undan personlig konkurs och fängelse. Det ska enligt obekräftade uppgifter ha skett genom ett köp av de tyngsta titlarna i Björn Ingi Hrafnssons konkursmässiga medieimperium.

Vem som kom till Björn Ingi Hrafnssons undsättning och betalade flera hundra miljoner isländska kronor för förlusttyngda tidningar lär fortsätta att bli en fråga för spekulationer. Sigurður G. Guðjónsson, den advokat som genomförde själva affären, säger till Stundin att han inte kommer att berätta vilka som egentligen står bakom köpet.

När Björn Ingi Hrafnsson köpte DV - en av de tidningar som nu sålts till en okänd ägare - förändrades snabbt tonen i tidningen och blev lojal med Framstegspartiet. En ny kursändring i tidningen till förmån för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Centerpartiet skulle kunna skvallra om vem som är den egentliga ägaren.

Här kan du läsa mer om turerna inom Framstegspartiet.