fredag 15 september 2017

Utländsk fisk säljs som isländsk i Nordamerika

Fisk från Asien säljs som isländsk i Nordamerika för över 100 miljoner dollar årligen. Varumärket Icelandic Seafood används bland annat för kinesisk tilapia - en art som inte ens finns i isländska vatten. Nu försöker den isländska ägaren av varumärket få det kanadensiska företaget High Liner Foods att bara använda det för isländsk fisk, rapporterar Fréttablaðið.

För sex år sedan kom Icelandic överens med High Liner Foods om rättigheten till varumärket Icelandic Seafood i USA, Kanada och Mexiko. Företaget säljer fryst fisk för över 100 miljoner dollar om året.

Men det är inte bara isländsk fisk som säljs. Varumärket Icelandic Seafood används inte enbart för fångster från Island. Det används dessutom för fisk från Asien. Det gäller exempelvis tilapia odlad i Kina - en art som inte finns i isländska vatten.

Icelandic ägs av Framtakssjóður Íslands, som i sin tur ägs av Landsbanki och femton isländska pensionsfonder. Avtalet med High Liner Foods löper ut i december 2018. Herdís Dröfn Fjeldsted, vd för Framtakssjóður Íslands, säger i Fréttablaðið att de försöker få företaget att inte marknadsföra annan fisk än isländsk som just isländsk:
"Vid tecknandet av ett nytt avtal nästa år ska det upphöra helt och hållet. Varumärket har hittills inte marknadsfört enbart isländska varor, men det är vårt mål för framtiden att det blir så och vi arbetar på att lyckas med det."
Herdís Dröfn Fjeldsted vet inte exakt vilket ursprung de arter har som High Liner Foods säljer som isländska. Hon säger i Fréttablaðið att det ändå handlar om produkter av hög kvalitet:
"Jag har ingen exakt information om varifrån de kommer, men allt detta är kvalitetsvaror som varumärket används för. Vi har omfattande kvalitetskontroll och undersöker noggrant vilka varor som hamnar där. Vi har velat slå vakt om att varumärket är i islänningars ägo och att varor som hamnar där i framtiden alla är isländska."
Varumärket Icelandic Seafood registrerades i USA redan 1973. Hur långt Framtakssjóður Íslands nya avtal med High Liner Foods blir är ännu inte klart.