fredag 1 september 2017

Utställning om vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull stänger

Efter nästan sju år stänger utställningen om vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull vid årsskiftet. Den öppnades på årsdagen av utbrottets början av Ólafur Eggertsson, bonde på gården Þorvaldseyri vid glaciärens fot. Ett besök på utställningen har varit ett stående inslag i många bussturer på södra Island.

När Eyjafjallajökull erupterade 2010 stod gården Þorvaldseyri i centrum. Det var den första gården som utrymdes. Och det var här som många av de bilder som spreds över hela världen på askmolnet från vulkanen togs.

På årsdagen av utbrottet öppnade bonden Ólafur Eggertsson en utställning om utbrottet i ett gammalt garage. Utställningen - där det är en film inspelad medan utbrottet pågick som lockar flest besökare - har varit mycket populär. Många utflyktsarrangörer stannar för ett besök i Þorvaldseyri under resor på södra Island.

Men vid årsskiftet stängs utställningen. Sannolikt kommer många arrangörer att i stället börja besöka det museum om Islands vulkaner som nyligen öppnades i Hvolsvöllur.