tisdag 17 oktober 2017

Avhoppare dominerar på Centerpartiets listor i nyvalet

Avhoppare från Framstegspartiet dominerar på Centerpartiets listor i nyvalet. Fem av sex toppkandidater har tidigare representerat grundaren Sigmundur Davíð Gunnlaugssons gamla parti. Centerpartiet vill enligt valplattformen sälja Íslandsbanki men behålla Arion banki i statlig ägo samtidigt som medborgarna får aktier i banken.

Det är bekanta namn som toppar Centerpartiets listor i nyvalet den 28 oktober. Fem av sex toppkandidater har tidigare representerat Framstegspartiet i alltinget eller i kommuner. Och den sjätte toppkandidaten var länge aktiv inom Självständighetspartiet.

Grundaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson toppar som väntat listan i den nordöstra valkretsen. I de två senaste valen har han haft samma position på Framstegspartiets valsedel. Det var när han riskerade att röstas bort från första platsen som han valde att hoppa av för att bilda Centerpartiet.

Toppnamn i den sydvästra valkretsen - som är landets viktigaste - blir Gunnar Bragi Sveinsson. Han lämnade Framstegspartiet sedan även han riskerat att förlora sin plats som toppkandidat i den nordvästra valkretsen. I alltinget har han i åtta år representerat Framstegspartiet. Han har också varit minister. Innan han gav sig in i rikspolitiken satt han i fullmäktige för Framstegspartiets räkning.

I södra Reykjavík toppas listan av Þorsteinn Sæmundsson. Även han har varit invald i alltinget för Framstegspartiet. I norra Reykjavík står Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir överst på valsedeln. Hon har sedan 2014 representerat Framstegspartiet i kommunfullmäktige i Reykjavík, men bestämde sig nyligen för att lämna partiet.

Överst på listan i den södra valkretsen finns Birgir Þórarinsson. Han har varit ersättare i alltinget för Framstegspartiet och även representerat partiet i kommunfullmäktige i Vogar.

Bergþór Ólason är den enda av de sex toppkandidaterna som inte kommer från Framstegspartiet. Han har varit ersättare i alltinget för Självständighetspartiet. Under en tid var han också assistent åt dåvarande kommunikationsminister Sturla Böðvarsson.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vid ett möte i Reykjavík i söndags presenterade Centerpartiets valplattform var mycket bekant från hans tid som ledare för Framstegspartiet. En lång rad av de frågor han nu listade som viktiga valfrågor var sådant som han misslyckades att genomföra som statsminister.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vill fortsätta med vad han beskriver som en omstrukturering av det finansiella systemet. Han vill att staten säljer innehavet i Íslandsbanki till utländska ägare. Däremot ska staten utnyttja sin förköpsrätt i Arion banki.

Förslaget går ut på att bankens verksamhet ska bantas genom att eget kapital flyttas från Arion banki till statskassan. En tredjedel av banken ska säljas och en tredjedel delas ut till medborgarna. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vill ge alla islänningar en aktie i banken. Staten ska också fortsätta som aktieägare.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson talade också om vikten av systemförändringar. Han talade om satsningar på utbildning, nyföretagande, sjukvård och pensionärer. Han argumenterade också för att det nya universitetssjukhuset inte ska byggas vid Hringbraut i Reykjavík - även det en fråga som han drev under sin tid som ledare för Framstegspartiet.

Här kan du läsa mer om Centerpartiet.