tisdag 10 oktober 2017

Centerpartiet tar varannan väljare från Framstegspartiet

Hälften av Centerpartiets sympatisörer röstade på Framstegspartiet i alltingsvalet för ett år sedan. Och en fjärdedel av dem lade då sin röst på Självständighetspartiet. Framstegspartiet är också tillsammans med Piratpartiet det parti som har de mest illojala väljarna. Mest trogna är Gröna vänsterns anhängare. Det visar en mätning utförd av Félagsvísindastofnun utförd på uppdrag av Morgunblaðið.

I den senaste opinionsundersökningen från Félagsvísindastofnun får nybildade Centerpartiet 9,5 procent. Partiet tar en stor del av sina väljare från Framstegspartiet, det parti som ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson nyligen lämnade. I samma mätning får Framstegspartiet bara 5,5 procent.

Hela 48,4 procent av Centerpartiets sympatisörer röstade på Framstegspartiet i valet i oktober 2016. Hälften så många - 24,4 procent - röstade då på Självständighetspartiet.

Från övriga partier kommer bara enstaka väljare. Det var 6,6 procent som då valde Renässans, 6,1 procent Piratpartiet, 5,3 procent Ljus framtid, 5 procent Gröna vänstern och 2,4 procent Socialdemokraterna.

Framstegspartiets väljare tillhör också de som är mest illojala. Bara 38 procent av de som röstade på partiet för ett år sedan tänker ge Framstegspartiet nytt förtroende. Det är bara Piratpartiets anhängare som är mer otrogna. Där tänker 36 procent på nytt rösta på partiet.

Mest lojala är Gröna vänsterns sympatisörer. Här tänker 78 procent göra samma val i årets val. För Socialdemokraterna är motsvarande siffra 72 procent och för Självständighetspartiet 55 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.