måndag 30 oktober 2017

Enda butiken i Árneshreppur räddas - men skolan är hotad

Det blir bara en månad utan butik i Norðurfjörður. I november tar nya ägare över lanthandeln i Islands minsta kommun. Den som kommer att driva butiken blir tidigare veterinären Ólafur Valsson. Men att lanthandeln inte försvinner för gott innebär inte att invånarna kan andas ut. Allt pekar på att kommunens skola stängs vid årsskiftet.

Efter att ha drivit butiken i Norðurfjörður i 24 år valde kooperativet Kaupfélag Steingrímsfjarðar att stänga för gott i september. Då stod kommunen Árneshreppur - som bara har 46 invånare - utan butik. Det skapade stor oro inför vintern då invånarna ofta står utan vägförbindelse med övriga Island eftersom den enda bilvägen i regel inte plogas på tre månader.

Skälet till nedläggningen var flera år av förluster. Viktoría Rán Ólafsdóttir, som är chef för Kaupfélag Steingrímsfjarðar, säger till RÚV att kooperativet försökt vända den negativa utvecklingen i filialerna i Drangsnes i Norðurfjörður. Det har lyckats i Drangsnes men inte i Norðurfjörður. För att få ekonomiskt stöd kontaktades glesbygdsmyndigheten Byggðastofnun:
"Vi vände oss till bankerna och bland annat till Byggðastofnun för att hjälpa oss att ta oss ur detta och vid refinansieringen så krävde Byggðastofnun att alla läckor täpptes till."
Men det blir alltså bara en månad utan någon butik för invånarna i Árneshreppur. Den tidigare veterinären Ólafur Valsson blir ny föreståndare för butiken. Han flyttar till Norðurfjörður tillsammans med hustrun Sif Konráðsdóttir.

Ólafur Valsson säger i Morgunblaðið att han ser fram emot utmaningen att ta över butiken. Under den långa vintern - när bara omkring 30 personer bor i kommunen - räknar han inte med att ha särskilt mycket att göra. Nypremiären blir den 1 november:
"Detta är en vacker plats och blir roligt. ... Vi tänker försöka oss på detta och jag räknar med att vi står inför en rolig utmaning."
Lanthandeln är åtminstone räddad för en tid framöver. Däremot kvarstår hotet mot kommunens enda skola i Trékyllisvík. Inför höstterminen var det länge osäkert om Finnbogastaðaskóli skulle ha mer än en elev. Nu går två barn i skolan - men båda försvinner sannolikt vid årsskiftet. Det innebär också att skolan förmodligen läggs ned 88 år efter öppningen.

Skolan har länge betraktats som nödvändig av invånarna. Utan Finnbogastaðaskóli blir det svårt att locka nya barnfamiljer till Árneshreppur. Och utan nya barnfamiljer kommer åldern på de fårbönder som inte gett upp att fortsätta stiga.

En av lärarna i Finnbogastaðaskóli är Elín Agla Briem. Hon säger i Morgunblaðið att framtiden för skolan och hela regionen Strandir ser mörk ut inför nästa termin:
"Det är smärtsamt att tänka på att barnrösterna på Strandir då kommer att tystna."
Här kan du läsa mer om kampen för att rädda butiken i Norðurfjörður.