söndag 22 oktober 2017

Flyg från Air Berlin får inte lyfta - stoppas för obetald skuld

På flygplatsen i Keflavík står sedan sent i torsdags kväll ett blockerat plan från Air Berlin. Planet får inte lyfta förrän bolaget har betalat eller lämnat garantier för obetalda flygplatsavgifter. Flygplanet har belagts med kvarstad av flygplatsbolaget Isavia. De obetalda avgifterna drog Air Berlin på sig innan betalningarna ställdes in. Nu måste bolaget betala kontant för all service.

Vid 22-tiden i torsdags kväll landade en Airbus 320 från Air Berlin i Keflavík. Men planet fick inte återvända till Düsseldorf. Snöröjningsfordon ställdes både framför och bakom planet. Ingripandet gjordes efter beslut från det statliga flygplatsbolaget Isavia. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Air Berlin är sedan två månader tillbaka på väg mot konkurs. Därför måste bolaget nu förhandsbetala för alla avgifter i Keflavík. Men innan Air Berlin ställde in betalningarna hade bolaget dragit på sig stora skulder för obetalda avgifter - som landningsavgifter och annan service.

Flygbolaget informerades i samma stund som flygplanet landade i Keflavík. Air Berlin har kallat agerandet olagligt, men isländsk luftfartslag ger Isavia rätt att belägga flygplan med kvarstad för obetalda avgifter. Passagerare har vid bokning av flygbiljetter med Air Berlin också betalat just för dessa avgifter.

Isavia har vid ett tidigare tillfälle tvingat ett flygplan kvar på marken på grund av skulder. Det var 2012 som ett bolag som flög på uppdrag av Iceland Express - som då gick i konkurs - inte fick lyfta innan avgifterna betalats.

Alla passagerare utom tre bokades om med ett flyg med Air Berlin till Berlin senare samma kväll. De tre sista resenärerna fick övernatta på hotell, men har nu kunnat återvända till Tyskland.

Så länge som Air Berlin betalar kontant för all service kan bolaget fortsätta flyga till Keflavík. Beslutet om kvarstad gäller bara ett flygplan. Detta flygplan fungerar som en ekonomisk garanti för Isavia om inte Air Berlin skulle göra rätt för sig och betala skulderna. Bolaget har dock ställt in alla flyg till Island efter beslutet om kvarstad.

Isavia har inte gått ut med hur stora Air Berlins skulder är. Att tvinga ett flygplan kvar på marken brukar dock ses som en sista åtgärd. Därför är det sannolikt att det rör sig om stora summor.