onsdag 25 oktober 2017

Folkets parti och Ljus framtid under spärren till alltinget

Både Folkets parti och Ljus framtid hamnar nu under femprocentsspärren till alltinget. Sju partier ser ut att få mandat i valet på lördag. Självständighetspartiet är fortfarande större än Gröna vänstern, men avståndet är fortsatt inte större än att det ligger inom felmarginalen. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

För andra mätningen i följd är Självständighetspartiet störst på Island. Stödet för partiet är 22,9 procent, en ökning med 3 procentenheter jämfört med den väljarbarometer som slutfördes fem dagar tidigare.

Avståndet till tvåan Gröna vänstern ligger alltjämt inom den statistiska felmarginalen. Gröna vänstern får nu 19,9 procent, en uppgång med 0,8 procentenheter.

Socialdemokraterna behåller positionen som tredje största parti med 13,5 procent. Det är dock en minskning med 2,3 procentenheter.

Gapet till fyran Centerpartiet ligger även den inom felmarginalen. Centerpartiet har stöd av 12,3 procent av väljarna, en ökning med 1,3 procentenheter.

Stödet för Piratpartiet sjunker till 9,3 procent, en tillbakagång med 2,6 procentenheter. Det är partiets sämsta siffra hos MMR på drygt tre år.

Framstegspartiet får 8,6 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter.

Även Renässans klarar spärren med 5,5 procent. Stödet minskar dock med 1,2 procentenheter. Avståndet till femprocentsspärren ligger inom felmarginalen.

För första gången på fyra månader hamnar Folkets parti utanför alltinget. Partiet har nu 4,7 procent av väljarna bakom sig, en nedgång med 0,6 procentenheter

Ljus framtid har däremot långt upp till spärren. Partiet får nu 1,8 procent, en ökning med 0,2 procentenheter. Siffran är den näst sämsta hos MMR i Ljus framtids historia.

Gryning får 1,1 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter, medan stödet för Folkfronten ligger still på 0,3 procent.

Det är nu 25,7 procent av islänningarna som står bakom den avgående koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Stödet för regeringen ökar med 1,9 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.