söndag 29 oktober 2017

Folkets parti uppmanade 14-åringar att rösta i sms

Förtidsröstning på en bartoalett, smörgåstårta med tonfisk och pommes frites, en dotter som sällskap i valbåset när partiledaren röstade och sms med uppmaningar om att rösta på Folkets parti som skickades till barn. Det var några av de saker som det pratades mest om under gårdagens nyval till alltinget.

Efter en stark insats i fredagens slutdebatt i RÚV hade Folkets parti femprocentsspärren inom räckhåll. Som ett sista led i kampanjen skickade partiet sms till väljare. Där uppmanades de att utnyttja sin rösträtt genom att välja just Folkets parti.

Meddelanden ska ha gått till personer som inte gett sitt samtycke. Det är inte lagligt. Meddelanden ska även ha gått till personer som inte haft någon som helst kontakt med Folkets parti. Sådan marknadsföring befinner sig enligt en jurist som Morgunblaðið talat med i en juridisk gråzon.

Edith Alvarsdóttir, kampanjledare för Folkets parti, säger till Vísir att partiet köpt tjänsten av ett företag och fått beskedet att meddelandena inte skulle vara olagliga. Liknande sms ska även ha skickats av Självständighetspartiet och Centerpartiet.

En som reagerade på uppmaningen från Folkets parti var illustratören och FM Belfast-medlemmen Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir. Hon skrev på Twitter att hon inte ville ha sms från "rasistsvin". Och på Twitter visade tidigare basketspelaren Teitur Örlygsson hur hans fjortonåriga dotter fått samma sms från Folkets parti.

När Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson röstade i Akureyri i går hade han med sig dottern in i själva valbåset. Men vallagen säger att bara en person får befinna sig i båset när rösten läggs. Skälet till förbudet mot att vara flera i valbåset är att ingen ska kunna utöva påtryckningar mot den som röstar.

Þorsteinn Hjaltason, jurist i valnämnden, säger till Morgunblaðið att de tolkar lagen som att ingen som har rösträtt får göra den röstande sällskap i valbåset. Och Logi Már Einarsson förnekar att den trettonåriga dottern Hrefna ska ha utövat några påtryckningar.

Men åsikterna om tilltaget går isär. Sveinn Sveinsson, ordförande för valmyndigheten i norra Reykjavík, säger till DV att Logi Már Einarssons röst borde ha ogiltigförklarats. Misstaget går dock inte att rätta till när rösten väl hamnat i urnan.

På den isländska baren Nostalgía på Teneriffa samlades några hundra islänningar för gårdagskvällens valvaka. Men baren användes också för förtidsröstning för semestrande väljare. Det var tjugotalet islänningar som röstade. Och de gjorde det på barens toalett som tillfälligt förvandlades till vallokal, rapporterar RÚV.

Alla de partier som fick mandat i alltinget höll sina valvakor i Reykjavík. I valstugorna bjöd de inte bara i huvudstaden också in till fika efter röstningen. Enda undantaget var Folkets parti. Där hölls både fikat och valvakan i Kópavogur. Under fikat serverades en specialitet från Hrísey - nämligen smörgåstårta toppad med tonfisk och pommes frites, berättar Vísir.

Här kan du läsa mer om alltingsvalet.