onsdag 4 oktober 2017

Författare toppar Socialdemokraternas listor i nyvalet

Guðmundur Andri Thorsson toppar Socialdemokraternas lista i den sydvästra valkretsen. Och på partiets valsedlar i det kommande nyvalet finns andra namnkunniga författare som Einar Kárason, Hallgrímur Helgason och Margrét Tryggvadóttir. Där märks också musiker som Dr. Gunni och Biggi veira från GusGus.

Är det författarna som ska rädda Socialdemokraterna undan ett nytt valfiasko? Efter förra årets historiskt usla val - där partiet precis klarade femprocentsspärren och bara fick tre mandat - är ett starkare resultat nödvändigt. Annars väntar sannolikt en ny debatt om att lägga ned partiet.

På Socialdemokraternas listor i nyvalet återfinns några av Islands mest kända författare. Flera av dem har länge öppet sympatiserat med partiet, men kandiderar nu för första gången till alltinget.

När valsedeln i den sydvästra valkretsen klubbades i går kväll valdes Guðmundur Andri Thorsson till toppkandidat. Bakom sig har han en lång rad kritikerrosade romaner. Valeyrarvalsinn från 2011 var till exempel en av Islands nomineringar till Nordiska rådets litteraturpris. Han är också en uppskattad krönikör i Fréttablaðið.

Tvåa på listan är Margrét Tryggvadóttir. Hon har bland annat skrivit flera barnböcker och även berättat om sina fyra år i alltinget i Útistöður. Hon valdes in i alltinget 2009 för Medborgarrörelsen men tillhörde den trio som snart därpå bildade Rörelsen. I valet 2013 kandiderade hon för Gryning.

Inför valet 2016 anslöt hon sig till Socialdemokraterna. Beslutet väckte uppmärksamhet eftersom hon knappt ett år tidigare dömt ut partiet som värdelöst. I provvalet i den sydvästra valkretsen slutade Margrét Tryggvadóttir på tredje plats. Interna regler gjorde dock att hon flyttades ned till femte plats - en plats som hon därför valde att tacka nej till.

Samma regler som användes för att flytta ned Margrét Tryggvadóttir i sydväst tillämpades inte i de bägge valkretsarna i Reykjavík - ett avsteg som gjorde att etablerade namn kunde behålla sina platser högre upp på listorna. Det spekulerades i att Margrét Tryggvadóttir helt enkelt varit för kritisk för att hamna på valbar plats.

Nu har hon alltså en möjlighet att faktiskt ta sig in i alltinget för Socialdemokraterna. För det krävs dock ett betydligt starkare resultat än i oktober 2016. Då toppades listan av tidigare partiledaren Árni Páll Árnason med kommunpolitikern Margrét Gauja Magnúsdóttir som tvåa. Ingen av dem ställde upp i år.

Men det är inte bara i sydväst som författarna är tongivande. På tredje plats i södra Reykjavík finns Einar Kárason, en av landets mest kända romanförfattare. På åttonde plats i norra Reykjavík finns Hallgrímur Helgason, en av de isländska författare som har en stor publik också i utlandet.

Hallgrímur Helgason har länge varit öppen med sitt stöd till Socialdemokraterna. Nyligen berättade han dock att han trots detta inte röstat på partiet på länge. I stället hade han lagt sin röst på Gröna vänstern eftersom hans sambo kandiderat för partiet.

Listan  i norra Reykjavík toppas av juristen Helga Vala Helgadóttir. Tvåa är Páll Valur Björnsson. Han satt i alltinget för Ljus framtid mellan 2013 och 2016. Han var också överst på partiets lista i den sydvästra valkretsen i förra valet, men lyckades inte försvara sin plats.

Páll Valur Björnsson väckte uppmärksamhet när han tatuerade partiets logga på högerarmen. Tatueringen har han kvar - men i våras begärde han utträde ur Ljus framtid i protest mot regeringens politik. Han ansåg att partiet i koalitionen med Renässans och Självständighetspartiet svikit sina ideal. Nu kandiderar han alltså i stället för Socialdemokraterna.

I södra Reykjavík leds listan av Ágúst Ólafur Ágústsson. Han satt i alltinget för Socialdemokraterna mellan 2003 och 2009 och har också varit partiets vice ordförande. I dag är han anställd som adjunkt vid Háskóli Íslands. Nummer två på valsedeln är vd:n Jóhanna Vigdís Guðmundsdóttir.

Nummer tio på listan i sydväst är en annan partibytare. Skådespelaren Hjálmar Hjálmarsson ledde mellan 2010 och 2014 Näst bästa partiet i Kópavogur. Partiet blev dock utan mandat i senaste kommunalvalet. Nu är han ett av många nya namn på Socialdemokraternas valsedlar.

Längre ned på listorna finns en rad andra kändisar från det isländska kulturlivet. Gunnar Lárus Hjálmarsson - mer känd som Dr. Gunni - är musiker, journalist och författare. Han är nummer 20 på listan i norra Reykjavík. Och Birgir Þórarinsson - mer känd som Biggi veira - är medlem i GusGus, en av Islands större popexporter. Han arbetar också som dj. Han är nummer tolv på listan i valkretsen.

Andra välbekanta namn från kulturvärlden på listorna i de tre storstadsvalkretsarna är skådespelaren Edda Björgvinsdóttir, konstnären Margrét M. Norðdahl, skådespelaren Gunnar Helgason och musikern Þorkell Heiðarsson.

Långt ifrån valbar plats finns också en rad tidigare politiker - som före detta statsministern Jóhanna Sigurðardóttir, tidigare alltingsledamoten Sigríður Ingibjörg Ingadóttir, tidigare partiledaren Árni Páll Árnason och före detta kommunpolitikern Björgvin Guðmundsson. Sist på listan i norra Reykjavík är Dagur B. Eggertsson, kommunens borgmästare.

Överst på listan i den nordöstra valkretsen är partiledaren Logi Már Einarsson. I nordväst toppas listan av alltingsledamoten Guðjón S. Brjánsson. Och i söder är toppkandidaten alltingsledamoten Oddný G. Harðardóttir.

Att just författare tar plats i alltinget är inte unikt men ändå ganska sällsynt. På senare år har bland annat Birgitta Jónsdóttir (Medborgarrörelsen, Rörelsen och Piratpartiet), Sigmundur Ernir Rúnarsson (Socialdemokraterna) och Þráinn Bertelsson (Medborgarrörelsen och Gröna vänstern) suttit i parlamentet.