söndag 1 oktober 2017

Försökte locka Haraldur Benediktsson till Centerpartiet

Haraldur Benediktsson fick frågan om att toppa Centerpartiets lista i nordväst i nyvalet. Men han valde att tacka nej till erbjudandet från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Haraldur Benediktsson vill fortsätta representera Självständighetspartiet i alltinget. Han valdes in i parlamentet 2013 och har främst engagerat sig i landsbygdsfrågor.

Senast den 13 oktober måste listorna till det kommande nyvalet vara godkända. Centerpartiet, den avhoppade framstegspartisten Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti, söker nu efter kandidater. Klart är bara att han själv kommer att stå överst på valsedeln i den nordöstra valkretsen.

Genom en gemensam vän fick Haraldur Benediktsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, frågan om han ville toppa Centerpartiets lista i nordväst. Han säger till RÚV att han är tacksam för Sigmundur Davíð Gunnlaugssons erbjudande, men att han inte tänker byta parti:
"Detta var väldigt väl menat och jag hoppas så sannerligen att det går bra för dem."
Haraldur Benediktsson valdes in i alltinget 2013. I senaste valet stod han överst på Självständighetspartiets lista i nordväst. När han tog steget över till politiken hade han en lång karriär bakom sig från bonderörelsen. I alltinget har han också främst engagerat sig i landsbygdsfrågor.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons intresse har sannolikt inte bara med bonde- och landsbygdsprofilen att göra. Haraldur Benediktsson har på sistone inte bara varit en skarp kritiker på vad han anser vara bristfälligt statligt stöd till de fårbönder som befinner sig i ekonomisk knipa. Han har också varit öppet kritisk till delar av den nu avgående regeringens budget.

Erbjudandet till Haraldur Benediktsson kom innan det blivit känt att Gunnar Bragi Sveinsson bestämt sig för att lämna Framstegspartiet. Även han är hemmahörande i den nordvästra valkretsen. Om han går över till Centerpartiet är han ett givet toppnamn på valsedeln.

Här kan du läsa mer om Gunnar Bragi Sveinssons avhopp.