måndag 9 oktober 2017

Framstegspartiet utan ledamöter i fullmäktige i Reykjavík

Framstegspartiet står nu helt utan representanter i kommunfullmäktige i Reykjavík. Ledamoten Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir och ersättaren Greta Björg Egilsdóttir lämnade bägge partiet i fredags. Toppnamnet Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir hoppade av redan tidigare i år. Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir överväger nu att kandidera för Centerpartiet.

I kommunalvalet 2014 fick Framstegspartiet 10,7 procent och två mandat i fullmäktige. Det var en oväntad framgång för partiet som kom efter en valkampanj präglad av en rad främlingsfientliga utspel. Toppnamnet Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir gjorde sig känd genom sitt motstånd mot bygget av en moské i Reykjavík.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förlorade kampen om ordförandeskapet i partiet försvann också stödet från partiledningen till den islamfientliga linjen. I augusti lämnade Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir Framstegspartiet för att bli politisk vilde. Partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson sade att det var uppenbart att hon länge stått för en politik som inte var förenlig med partiprogrammet.

Den andra ledamoten som valdes in i fullmäktige 2014 var Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir. Relationen mellan henne och Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir har under mandatperioden blivit allt sämre. Mot slutet riktade hon öppen kritik mot de främlingsfientliga utspelen.

Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir siktade på att toppa Framstegspartiets lista i Reykjavík i kommunalvalet nästa vår. När beskedet om nyvalet kom ville hon i stället kandidera till alltinget. Men hon ändrade sig när Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hoppade av för att grunda Centerpartiet.

Nu lämnar även Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir Framstegspartiet. Hon skriver på Facebook att hon ändå kommer att fortsätta samarbetet med partiet i kommunpolitiken. Samtidigt begär också Greta Björg Egilsdóttir, ersättare i fullmäktige, utträde ur Framstegspartiet.

Utan beslutet om att ändå fortsätta samarbeta med Framstegspartiet handlar om politiskt inflytande. Eftersom partiet nu saknar såväl ordinarie som ersättare skulle de annars ha förlorat åhörarplatserna i 21 olika kommunala råd och nämnder.

Avhoppet var knappast oväntat. Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir har hela tiden backat upp Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i maktkampen inom partiet. Maken Svanur Guðmundsson var kampanjledare för Framstegspartiet i Reykjavík 2014. Nu blir han i stället Centerpartiets kampanjledare i alltingsvalet.

Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir överväger nu att i stället kandidera för Centerpartiet i nyvalet den 28 oktober.

Centerpartiet höll i går ett konstituerande möte i Reykjavík. Där talade partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson medan Gunnar Bragi Sveinsson - som nyligen lämnade Framstegspartiet för Centerpartiet - var mötesordförande. Partiets kandidater till alltinget kommer att presenteras inom de närmaste dagarna.

Vid mötet talade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om Centerpartiets politik. Han sade att partiet vill betrakta Island som en helhet och lägga vikt vid såväl stad som landsbygd. Han ville se förändringar inom det finansiella systemet och ett statligt ägande av Arion banki. Vidare betonade han behovet av bra sjukvård och en ny plats för det nya universitetssjukhus som ska byggas. Och han efterlyste också starka politiska ledare som vågade ta kontroversiella beslut.

Gunnar Bragi Sveinsson lämnade Framstegspartiet efter en intern kamp om första platsen på listan i den nordvästra valkretsen. Den gick nu som väntat till Ásmundur Einar Daðason. På tredje plats finns Stefán Vagn Vagnsson. Bägge har starka band till Kaupfélag Skagfirðinga, det kooperativ som i synnerhet i regionen har ett stort inflytande inom partiet.

Här kan du läsa mer om avhoppen från Framstegspartiet i Reykjavík.