tisdag 24 oktober 2017

Glitnir vill belägga alla isländska medier med munkavle

Inte bara Stundin ska förbjudas att rapportera om statsminister Bjarni Benediktssons affärer med Glitnir. Bankens konkursbo kräver inför Héraðsdómur Reykjavíkur att förbudet utvidgas till samtliga isländska medier. Glitnir vill också tvinga Stundin att återlämna alla dokument som läckts från den kraschade banken.

Förra måndagen anlände distriktspolismästaren till Stundins redaktion i Reykjavík tillsammans med en advokat som representerade Glitnirs konkursbo. Myndigheten gick med på Glitnirs begäran att förbjuda Stundin och samarbetspartnern Reykjavík Media att rapportera om statsminister Bjarni Benediktssons affärer med Glitnir.

Avslöjandena gjordes med hjälp av dokument som läckts från Glitnir. Distriktspolismästaren sade nej till begäran att dokumenten skulle överlämnas till Glitnir och att tidigare publiceringar skulle raderas.

Munkavlen på Stundin ska nu prövas i domstol. Det står klart sedan Glitnirs konkursbo i går inledde processen vid Héraðsdómur Reykjavíkur. Själva rättsprocessen inleds nästa tisdag.

Glitnir begär nu ett betydligt mer långtgående förbud. Bankens konkursbo vill inte bara förbjuda Stundin och Reykjavík Media att rapportera om uppgifter som finns i de läckta dokumenten. Förbudet ska också utvidgas till samtliga isländska medier.

Utvidgningen är sannolikt ett svar på att RÚV i lördags publicerade uppgifter från samma läcka. Även här rörde det sig om Bjarni Benediktssons affärer med Glitnir i samband med finanskraschen för nio år sedan. Uppgifterna visade hans kontakter med banken från 2003 och framåt. Där fanns också information om hur han använde ett bolag i ett skatteparadis för sina affärer.

Vidare kräver Glitnir att Stundin och Reykjavík Media ska överlämna allt material till konkursboet. Och de får inte medverka till att andra redaktioner får del av materialet och använder det som underlag för nya publiceringar.

Däremot har Glitnir ännu inte beslutat om motsvarande process även mot RÚV.

Glitnir kommer dock inte att rikta motsvarande krav mot The Guardian, en redaktion som samarbetade med Stundin och Reykjavík Media om det första avslöjandet. Beskedet kommer efter kontakter med The Guardian. Skälen bakom beslutet är inte kända, men sannolikt har Glitnir fått kännedom om att tidningen inte planerar några nya publiceringar baserade på läckan.

Rättsprocessen innebär alltså att Stundin inte kan fortsätta rapportera om Bjarni Benediktssons affärer förrän efter nyvalet nu på lördag. Om förbudskravet inte får gehör hos Héraðsdómur Reykjavíkur överväger tidningen att stämma Glitnir.

Rapporteringen om statsministerns affärer före finanskraschen fortsätter att väcka starka känslor. Biskop Agnes M. Sigurðardóttir sade i går i Morgunblaðið att det var oetiskt att publicera uppgifter från läckta dokument. Utspelet fick kritik från en rad politiker - och Stundins styrelseordförande Reynir Traustason såg det som anledning att begära utträde ur statskyrkan.

En rad partikamrater till Bjarni Benediktsson fortsätter att hävda att publiceringarna är ett sätt att sabotera för Självständighetspartiet inför valet. På Facebook skriver tidigare alltingsledamoten Sigurður Kári Kristjánsson att RÚV inte borde ha använt sig av samma underlag som Stundin förbjudits att nyttja samt att det rör sig om ett politiskt motiverat angrepp. Han hävdar också att han själv såväl som Bjarni Benediktsson i sitt arbete som alltingsledamöter alltid arbetade för allmänhetens bästa och inte för Glitnirs bästa.

Som en markering mot det föreläggande som stoppar Stundin från att publicera nya uppgifter om Bjarni Benediktssons affärer var förstasidan till fredagens tidning helt svart.

Här kan du läsa mer om munkavlen på Stundin.