tisdag 3 oktober 2017

Gryning ändrar sig - ställer inte upp i isländska nyvalet

Gryning kommer inte att ställa upp i nyvalet den 28 oktober. Bakom beslutet står partiets verkställande utskott. Beskedet innebär att det river upp ett tidigare beslut om att delta i valet. Men Grynings ledning håller dörren öppen för medlemmar i de olika valkretsarna att ställa upp. Utan kandidater i samtliga valkretsar är det dock mycket svårt att få mandat i alltinget.

Humanistpartiet och Islands socialparti är två små partier som redan har meddelat att de inte ställer upp i nyvalet. De anser att tiden till valet är för knapp. Nu väljer även Gryning att avstå. Beslutet kommer från partiets verkställande utskott. Det kommer bara veckan efter ett tidigare beslut om att ställa upp i valet.

Gryning låter medlemmar i de olika valkretsarna kandidera under partiets namn. Utan ett rikstäckande deltagande är det dock svårt att vinna platser i alltinget.

Partiet ställde för första gången upp i alltingsvalet 2013 och fick då 3,1 procent. I valet förra hösten fick Gryning 1,7 procent. I de senaste opinionsmätningarna ligger stödet för partiet runt 1 procent.
Här kan du läsa mer om Gryning.