fredag 6 oktober 2017

Gunnar Bragi Sveinsson blir inte toppnamn i nordväst

Gunnar Bragi Sveinsson sägs nu ta steget fullt ut och ställa upp i valet för Centerpartiet. Men han kommer inte att toppa listan i den nordvästra valkretsen. Överst på partiets valsedel finns i stället Bergþór Ólason. Även han är en avhoppare från Framstegspartiet som anslutit sig till Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti.

Efter att ha utmanats av Ásmundur Einar Daðason valde Gunnar Bragi Sveinsson att inte kandidera för Framstegspartiet i den nordvästra valkretsen. Han lämnade partiet och anslöt sig snart till Centerpartiet, tidigare partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utbrytning ur Framstegspartiet.

I samband med avhoppet anklagade han starka krafter inom partiet för att använda sig av ohederliga metoder. Han nämnde aldrig Kaupfélag Skagfirðinga vid namn, men det är ingen hemlighet att han - som tidigare var kooperativets representant - föll i onåd sedan han backat upp USA:s och Natos sanktioner mot Ryssland.

Efter många år inom kommunpolitiken i Skagafjörður tog Gunnar Bragi Sveinsson steget över till alltinget 2009. Där har han varit partiets toppnamn i valkretsen. Den platsen kommer nu med all säkerhet att i stället gå till Ásmundur Einar Daðason, en fårbonde och tidigare alltingsledamot som har stöd från Kaupfélag Skagfirðinga.

Tidigare har Gunnar Bragi Sveinsson sagt att han tänker hjälpa Centerpartiet och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i valrörelsen. Nu uppger Morgunblaðið att han också har bestämt sig för att kandidera för Centerpartiet i nyvalet. Men i vilken valkrets det blir är inte klart.

Gunnar Bragi Sveinsson kommer inte att toppa listan i den nordvästra valkretsen. Centerpartiet presenterade i går den första toppkandidaten av sex. Den som hamnar överst på valsedeln i nordväst blir Bergþór Ólason, som är vd för företaget Byggingalausnir och kommer från Akranes.

Också Bergþór Ólason är en avhoppare från Framstegspartiet. Innan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bestämde sig för att bilda ett eget parti tänkte Bergþór Ólason kandidera för Framstegspartiet. Hans mål var att stå överst på partiets lista i norra Reykjavík.

Bergþór Ólasons kandidatur presenterades på Facebook. Där lägger han vikt vid frågor som länge drivits av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Inte minst vill han att det nya universitetssjukhuset ska byggas på en annan plats än vid Hringbraut i Reykjavík. Det är en kamp som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fört utan att lyckas samla någon majoritet bakom sig.

Tidigare hade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson erbjudit Haraldur Benediktsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, den översta platsen på listan i nordväst. Han valde dock att tacka nej.

Enligt Morgunblaðið är det troligt att även Gunnar Bragi Sveinsson kommer att toppa en av partiets listor. Han är en politiker med tydlig landsbygdsprägel och stark koppling till just den nordvästra valkretsen där platsen inte längre är ledig.

Den nordöstra valkretsen är sannolikt vikt åt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Den enda återstående landsbygdsvalkretsen är då den södra - och där har Gunnar Bragi Sveinsson inte något starkt stöd sedan tidigare. Och ännu svagare är det i de tre storstadsvalkretsarna. Kandiderar Gunnar Bragi Sveinsson där kan han få det svårt att försvara sin plats i alltinget.

Här kan du läsa mer om Centerpartiet.