torsdag 26 oktober 2017

Här är kändisarna som kandiderar i isländska valet

Två fotbollsspelare som skulle kunna ta en plats i den isländska VM-truppen, några av landets mest hyllade författare, flera folkkära skådespelare, kända musiker och framstående konstnärer. Det är några av alla de kändisar som kandiderar till alltinget. Och flera kända namn står tillräckligt högt upp på listorna för att faktiskt kunna väljas in i parlamentet.

Totalt är det 1 244 personer som kandiderar till alltinget i lördagens val. På listorna finns 682 män och 562 kvinnor.

De mest jämställda listorna har Renässans, Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Den största manliga dominansen finns hos Centerpartiet och Folkfronten - som kandiderar i fyra av sex valkretsar - medan kvinnorna är i knapp majoritet hos Ljus framtid och Självständighetspartiet. Även Gryning - som bara ställer upp i en valkrets - har fler kvinnor på listan.

På listorna finns mängder av olika yrken representerade. Bland de mer udda yrkestitlarna märks bland annat vagabonder, pizzabud, arkeologer, konservatorer, operasångare, teologer och personliga tränare. Betydligt vanligare titlar är lärare, jurister, studenter, sjömän, vd:ar och bönder.

Men det finns också gott om kändisar på listorna. På Självständighetspartiets listor finns två professionella fotbollsspelare som båda har en viss chans att slå sig in i VM-truppen.

Rúrik Gíslason, som finns på trettonde plats i södra Reykjavík, är en mittfältare som representerar Nürnberg i den tyska andradivisionen. Han var med i truppen i de två avslutande kvalmatcherna mot Turkiet och Kosovo, men fick då ingen speltid. Mittfältaren Davíð Þór Viðarsson är nu tillbaka på Island där han representerar FH. Han spelade senast med landslaget i februari i en vänskapslandskamp mot Mexiko. I valet har han elfte plats på listan i den sydvästra valkretsen.

Den sista platsen på en lista brukar gå till en trotjänare som lämnat politiken. Ett nytt parti som Piratpartiet har av förklarliga skäl få veteraner som kan hedras på detta sätt. På hedersplatsen i norra Reykjavík finns författaren och presidentkandidaten Elísabet Jökulsdóttir och i sydväst tidigare chefredaktören Jónas Kristjánsson.

Kött Grá Pje är en av Islands populäraste rappare. Han har också debuterat som författare. Atli Sigþórsson - som är Kött Grá Pjes riktiga namn - har fjortonde plats på Gröna vänsterns lista i södra Reykjavík. Längre ner på samma lista finns författaren Úlfar Þormóðsson. Den internationellt kände performancekonstnären Ragnar Kjartansson är nummer nio i norra Reykjavík. På nittonde plats på samma lista finns artisten Sigríður Thorlacius.

Gröna vänstern har inte bara kändisar på listorna i Reykjavík. Nummer tretton i sydväst är författaren Kristín Helga Gunnarsdóttir, som också är ordförande för författarförbundet Rithöfundasamband Íslands. På tjugofjärde plats på samma lista finns regissören Grímur Hákonarson, som fick ett stort genombrott även internationellt med långfilmen Hrútar. Nummer åtta på listan i den södra valkretsen är Gunnar Þórðarson, som haft en lång karriär som musiker i bland annat Trúbrot och Rió Trió. Berglind Häsler har spelat med bland annat Prins Póló och Skakkamanage. Hon är nummer sex i den nordöstra valkretsen.

Men det verkliga författarpartiet är Socialdemokraterna. På valbar plats finns några av landets mest kända och uppskattade författare. Guð­mundur Andri Thors­son - känd framför allt för sina krönikor i Fréttablað­ið­ och flera hyllade romaner - toppar listan i den sydvästra valkretsen. På samma lista är barnboksförfattaren Margrét Tryggvadóttir nummer två. Nummer sju är författaren och skådespelaren Gunnar Helgason och på tionde plats finns skådespelaren Hjálmar Hjálmarsson.

Gunnar Helgason är bror till Hallgrímur Helgason, en av de isländska författare som har en stor läsekrets även i utlandet. Brodern är nummer åtta på listan i norra Reykjavík. Några platser bakom sig har han skådespelaren Edda Björgvinsdóttir, Birgir Þórarinsson - mer känd som Biggi veira - från GusGus - och musikern, journalisten och poporaklet Dr. Gunni, Gunnar Lárus Hjálmarsson.

Musiker finns det också ganska gott om på Ljus framtids listor. Partiledaren Óttarr Proppé är sångare i Ham och toppkandidat i norra Reykjavík - och två av hans bandkamrater kandiderar även de till alltinget, men långt ifrån valbar plats. Sigurður Björn Blöndal, som också representerar partiet i kommunfullmäktige i Reykjavík, är på sista plats i norra Reykjavík. Och Sigurjón Kjartansson har tjugofjärde plats i den sydvästra valkretsen.

En annan kommunpolitiker i Reykjavík är skådespelaren Ilmur Kristjánsdóttir. Hon är nummer åtta på Ljus framtids lista i södra Reykjavík. 

Renässans har liksom Piratpartiet inte riktigt några egna veteraner inom politiken. På sista plats i södra Reykjavík finns Þorsteinn Pálsson, tidigare statsminister och ledare för Självständighetspartiet. I sydväst finns operasångaren Ólöf Kolbrún Harðardóttir och entreprenören Kristín Pétursdóttir långt bak på listan. Närmare valbar plats är skådespelaren Birna Hafstein, som är nummer åtta i norra Reykjavík.

Hos Framstegspartiet, Centerpartiet och Folkets parti är det glesare med kändisar - och i synnerhet med kändisar från kulturvärlden. Som Biggi lögga gjorde sig Birgir Örn Guðjónsson känd som en frispråkig polis. Han är nummer tre på Framstegspartiets lista i södra Reykjavík.

Centerpartiet har Jón Hjaltalín Magnússon på sjunde plats i norra Reykjavík. Han har både varit en framgångsrik handbollsspelare och basat över handbollsförbundet Handknattleikssamband Íslands. Nummer fjorton på listan i den södra valkretsen är tidigare tv-meteorologen Sigurður Þ. Ragnarsson - mer känd som Siggi stormur.

Karl Berndsen har gjort sig känd som något av en stilguru. Han är nummer sju på Folkets partis lista i norra Reykjavík.

Här kan du läsa mer om de kändisar som kandiderade till alltinget i förra årets val.