tisdag 31 oktober 2017

Isländsk opposition i samtal om att bilda regering

Gröna vänstern, Socialdemokraterna, Piratpartiet och Framstegspartiet träffades i går för informella samtal om att bilda regering. Även Piratpartiet ansluter sig nu till Socialdemokraterna och vill att Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir ska få uppdraget. Men även Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson försöker övertyga presidenten om att han är bäst lämpad.

När partiledarna i går en efter en träffade president Guðni Th. Jóhannesson var det ytterligare en som anmälde sig som regeringsbildare. Nu var det Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson som sade att han ville få uppdraget.

Sigurður Ingi Jóhannsson har stora möjligheter att få en nyckelroll i nästa regering. Det blir dock knappast som statsminister. Han sade efter mötet att han vill se en bred regering som utgår från mitten och gärna söker sig både till vänster och höger. Han nämnde själv Framstegspartiet, Självständighetspartiet och Gröna vänstern som ett alternativ.

Redan innan partiledarna började anlända till presidentens residens på Bessastaðir samlades ledarna för de fyra tidigare oppositionspartierna. Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir, Socialdemokraternas Logi Már Einarsson, Piratpartiets Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir och Sigurður Ingi Jóhannsson höll ett informellt möte i alltinget.

Mötet ledde inte till några konkreta resultat - men Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir ställde sig bakom Katrín Jakobsdóttir som regeringsbildare. Logi Már Einarsson har sedan tidigare sagt att Gröna vänsterns ledare bör få i uppdrag att bilda regering.

Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir var efter mötet med presidenten inte lika kategorisk i sin attityd till Självständighetspartiet. På söndagen dömde hon i praktiken ut möjligheten till ett samarbete. I går sade hon att det inte var Piratpartiets första alternativ. Samma omdöme gav hon Sigmundur Davíð Gunnlaugssons Centerpartiet.

Logi Már Einarsson beskrev det politiska läget som ett pussel med hundra bitar. Efter förra valet hade regeringspusslet bara bestått av femtio bitar. Fler bitar skulle enligt Logi Már Einarsson kunna leda till ett vackrare slutresultat.

Socialdemokraterna är intresserade av ett samarbete med Renässans. Men det är ingen attityd som återfinns inom Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson väckte uppmärksamhet när han anlände till Bessastaðir. I baksätet satt nämligen Inga Sæland, ledare för Folkets parti. Bägge talade om möjligheterna till samarbete mellan partierna. Det rörde sig om politiska sakfrågor som en reformering av det finansiella systemet och bättre villkor för pensionärer.

Efter gårdagens möten tycks det som att en fyrpartiregering med Gröna vänstern, Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Piratpartiet är det mest sannolika alternativet tillsammans med en bred koalition mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Centerpartiet och Folkets parti är rimligtvis ute ur bilden. Intresset från de övriga att samarbeta med något av partierna är liten - och att eventuellt tvingas samarbeta med bägge gör dem inte attraktivare. Inga Sæland nämnde både Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson som lämpliga regeringsbildare.

Även Bjarni Benediktsson själv vill bilda regering. Hans parti är visserligen klart störst i alltinget, men han ser på pappret ut att ha svårare än Katrín Jakobsdóttir att bilda en majoritet.

Men det finns krafter inom Gröna vänstern som inte alls vill se något sådant samarbete med Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Piratpartiet. En sådan är Björn Valur Gíslason, tidigare vice ordförande. Han tillhör den landsbygdsfalang som är direkta motståndare till i synnerhet Piratpartiet.

Björn Valur Gíslason skriver i ett blogginlägg att valresultatet - som var Gröna vänsterns näst bästa genom tiderna - var en "avsevärd besvikelse". Utfallet gjorde att partiet hade en svag ställning och befann sig i en mindre kris.

Det här är förstås ingen analys som Katrín Jakobsdóttir skulle hålla med om. Björn Valur Gíslason motsätter sig precis som många andra inom landsbygdsfalangen förändringar av jordbrukspolitiken och fiskekvotssystemet. Inte heller vill han glänta på dörren till EU genom att hålla en folkomröstning i frågan - något som Katrín Jakobsdóttir inte är emot även om hon inte driver frågan.

För Katrín Jakobsdóttir skulle det inte bli lätt att forma en fyrpartiregering. Men hon behöver också hantera interna stridigheter - även om landsbygdsfalangens inflytande har minskat de senaste åren.

Inom Gröna vänstern finns det också en ganska utbredd skepsis mot en sådan koalition. Den skulle ha minsta möjliga majoritet i alltinget med 32 av 63 mandat. Tveksamheten riktar sig i synnerhet mot framstegspartisten Ásmundur Einar Daðason. Han valdes in i alltinget 2009 för Gröna vänstern, men lämnade partiet två år senare och hoppade av till Framstegspartiet.

Länge var också Ásmundur Einar Daðason lojal mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Det var först under förra höstens partiledarstrid som han i stället tog ställning för Sigurður Ingi Jóhannsson i den interna maktkampen inom Framstegspartiet.

Bjarni Benediktsson bad presidenten om tid att tala med fler partiledare om förutsättningarna för ett samarbete. Eftersom Katrín Jakobsdóttir i dag inte har något förhandlat regeringsalternativ är det ändå troligt att han får uppdraget av presidenten.

Om inte Katrín Jakobsdóttir övertygar skulle det också kunna gå till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Det är kanske inte så troligt eftersom han har små chanser att kunna samla en majoritet bakom sig. Samarbetet med Folkets parti ökar dock hans politiska tyngd inför eventuella förhandlingar - och gör i praktiken Centerpartiet till en lika stor maktfaktor som Gröna vänstern.

Troligt är att Guðni Th. Jóhannesson låter det gå några dagar innan någon formellt får uppdraget. Det ger samtliga partiledare möjlighet att bättre undersöka vilka möjligheter som finns.

Här kan du läsa mer om nyvalet på Island.