lördag 7 oktober 2017

Jón Gnarr går med i Socialdemokraterna

Jón Gnarr ansluter sig till Socialdemokraterna. Han kommer att jobba för partiet i valrörelsen - men han tänker inte själv kandidera till alltinget. Beslutet meddelade Jón Gnarr i går under ett tal vid ett partimöte i Reykjavík. Han har inte varit verksam inom politiken sedan han slutade som borgmästare i Reykjavík för drygt tre år sedan.

Socialdemokraterna ser ut att bli något av ett författarparti i det kommande alltingsvalet. På listorna finns namn som Hallgrímur Helgason, Einar Kárason, Margrét Tryggvadóttir och Guðmundur Andri Thorsson.

Nu ansluter sig ytterligare en författare till Socialdemokraterna. Det är Jón Gnarr som nu går med i partiet. Detta meddelar Socialdemokraterna på Facebook. Han kommer att arbeta för partiet i valrörelsen. Men han kommer inte själv att kandidera till alltinget.

Jón Gnarr grundade Bästa partiet hösten 2009 och ledde våren 2010 partiet till seger i kommunalvalet i Reykjavík. I fyra år var han borgmästare i den isländska huvudstaden. Han tog därefter beslutet att lägga ned partiet och att inte ställa upp för omval. Sedan dess har han inte engagerat sig politiskt.

Bakom kulisserna var Heiða Kristín Helgadóttir och Gaukur Úlfarsson två personer med stort inflytande på Bästa partiets valkampanj. Hon grundade senare Ljus framtid tillsammans med Guðmundur Steingrímsson - ett parti som Jón Gnarr skämtsamt brukade referera till som Bästa partiets politiska gren.

Ljus framtid utvecklades under Guðmundur Steingrímssons ledning i en riktning som varken Heiða Kristín Helgadóttir eller Jón Gnarr gillade. Hon gick senare vidare till att jobba för Renässans inför alltingsvalet 2016. Han drog tillbaka sitt stöd till Ljus framtid - trots att resterna av Bästa partiet anslöt sig till Ljus framtid - och deklarerade i stället att han sympatiserade med Piratpartiet.

Gaukur Úlfarsson fungerar enligt Vísir som rådgivare åt Piratpartiet under den nu pågående valrörelsen. Jón Gnarr går alltså i stället till Socialdemokraterna. Han har inte uteslutit att han i framtiden kommer att ställa upp i val för partiet, men det blir alltså inte den här gången.

Jón Gnarrs partibyte har dock kanske inte enbart ideologiska skäl. Han får också en viss ersättning för sitt arbete med Socialdemokraterna.