fredag 13 oktober 2017

Kallar Självständighetspartiet handikappat - ber om ursäkt

Ett handikappat parti. Så beskrev Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon Självständighetspartiet under en debatt i Akureyri i onsdags. Men han fick direkt kritik för sitt ordval av Självständighetspartiets Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir. Senare bad Steingrímur J. Sigfússon om ursäkt för uttalandet

Sedan 1983 har Steingrímur J. Sigfússon suttit i alltinget. Det gör honom till en av parlamentets genom tiderna främsta långsittare - och än har han inga planer på att sluta. I nyvalet om två veckor toppar han som vanligt Gröna vänsterns lista i den nordöstra valkretsen.

Steingrímur J. Sigfússon har genom åren gjort sig känd för sin humor - ett grepp han ofta använder i debatter. Men i onsdags kväll skämtade han på ett sätt som gjorde många upprörda. Han fällde uttalandet under en debatt på en gymnasieskola i Akureyri.

Det var när han talade om ett eventuellt regeringssamarbete mellan Gröna vänstern och Självständighetspartiet som han beskrev partiet som handikappat. Steingrímur J. Sigfússon gjorde liknelsen eftersom han ansåg att partiet hade svårt att hålla löftena om alla dyra satsningar och investeringar samtidigt som det inte vill höja några skatter:
"Vi vill bilda en vänsterregering, en socialistisk regering, som sätter i gång med stora uppbyggnadsplaner för landet och välfärdssystemet och jag ser inte att det skulle bli enkelt att sätta i gång det med Självständighetspartiet, som som bekant är handikappat och inte kan förvärva intäkter."
En del i publiken skrattade. Men det var betydligt fler som applåderade när Självständighetspartiets Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, som har en syster som har en funktionsnedsättning, kritiserade hans ordval:
"Jag vill först undanbe mig från att politiker talar på ett sådant sätt att de liknar någon de inte gillar vid en handikappad individ. Det är absurt. Vi talar inte om partier som handikappade. Snacka om billig politik."
Steingrímur J. Sigfússon bemötte senare kritiken under debatten. Han höll då med om att det var ett olämpligt val av ord:
"Självklart ber jag om ursäkt för att det framstod som att jag på något liknade Självständighetspartiet vid något slags fysiska eller psykiska handikapp. Det är inte väl formulerat."
Han bad också om ursäkt i sociala medier för uttalandet. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir använde även hon Twitter för att utveckla sin kritik:
"Om adjektivet handikappad ska användas vore det lämpligare att använda det i positiv bemärkelse. Eftersom de behöver kämpa mycket mer än andra för sina rättigheter och engagera sig mycket mer för saker som många andra tar för självklara saker."
Här kan du se en video från onsdagens debatt.