lördag 21 oktober 2017

Kraftigt jordskalv skakar Selfoss

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 3,4 skakade Selfoss i går kväll. I den jordskalvssvärm som nu pågår i området har det största efterskalvet uppmätts till 2,9. Jordskalvssvärmen började vid 17-tiden i går. Skalven - som har sitt epicentrum nordost om Selfoss - fortsätter nu på lördagen, men intensiteten har avmattats något.

Vid 17-tiden i går började en jordskalvssvärm strax nordost om Selfoss. Sedan dess har över 150 jordskalv inträffat i området.

Det kraftigaste jordskalvet skedde 21.51 lokal tid och uppmättes till 3,4. Skalvet kändes i bland annat Selfoss, Hveragerði, Stokkseyri, Eyrarbakki, Laugarvatn, Grímsnes och Hvolsvöllur. Efterskalv som nådde 2,9 registrerades såväl 8.27 i morse som 22.45 i går. Majoriteten av skalven i den pågående serien har dock varit betydligt svagare.

I Stokkseyri bröts telefonlinjen en kortare tid efter det stora skalvet. Från Selfoss med omnejd kom rapporter om att saker fallit från hyllor av skakningarna. Det finns inga andra rapporterade skador.

Skalven sker i direkt anslutning till den sprickzon som går genom södra Island. Jordskalv här är vanliga. Skalven har inte koppling till vulkanisk aktivitet, utan sker på grund av kontinentalplattornas rörelser.

Uppdatering: Det stora jordskalvet i går kväll har av Veðurstofa Íslands uppgraderats till 4,1.