fredag 27 oktober 2017

Minst tre partier krävs för ny majoritet på Island

En tydlig vänstersväng kan vänta Island i morgondagens val. Men ändå kan det bli en fortsatt regering till höger. För att bilda majoritet krävs minst tre partier. Och för att det ska kunna bli en regering med vänsterprofil behövs en koalition med minst fyra partier. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Självständighetspartiet har de senaste veckorna gått i kapp och förbi Gröna vänstern i kampen om positionen som Islands största parti. Men det är osäkert om partiet kommer att ingå i nästa regering. Den isländska vänstern ser ut att gå framåt i morgondagens val - och där ser det ut att på förhand vara enklare bilda majoritet.

Men för en majoritet med vänsterprofil krävs i dagsläget minst fyra partier. Självständighetspartiet kan klara sig med två koalitionspartner - men frågan är om de personliga motsättningarna är för stora för att partiet skulle sätta sig i en regering med Centerpartiet och Framstegspartiet.

Självständighetspartiet får nu 24,5 procent, en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med förra veckans mätning. Gröna vänstern har stöd av 20,2 procent av väljarna, en tillbakagång med 3 procentenheter.

Medvinden för Socialdemokraterna ser ut att ha avtagit. Partiet får nu 15,3 procent, en nedgång med 0,3 procentenheter.

Centerpartiet backar 0,5 procentenheter till 9,3 procent. Piratpartiet ökar 0,6 procentenheter till 8,8 procent.

Renässans fortsätter att öka efter partiledarbytet. Stödet är nu 8,3 procent, en ökning med 2,6 procentenheter.

Framstegspartiet ser däremot att gå mot partiets sämsta valresultat genom tiderna. Nu får partiet 7,9 procent, en uppgång med 0,8 procentenheter.

Folkets parti ser ut att med ganska knapp marginal missa alltingets femprocentsspärr. Stödet för partiet är 4,2 procent, en ökning med 0,9 procentenheter.

För Ljus framtid blir läget allt dystrare. Partiet backar 0,2 procentenheter till 1,3 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått sjutton mandat, Gröna vänstern fjorton mandat, Socialdemokraterna tio mandat, Centerpartiet och Piratpartiet sex mandat var och Renässans och Framstegspartiet fem mandat var.

Den kanske troligaste koalitionen med vänsterprofil vid ett sådant utfall är en regering bestående av Gröna vänstern, Socialdemokraterna, Piratpartiet och Framstegspartiet.

En regering som lutar åt höger - med Självständighetspartiet, Centerpartiet, Framstegspartiet och Renässans - förefaller mindre trolig både på grund av personliga motsättningar och politiska skillnader. Ska Självständighetspartiet bilda majoritet lär det snarare bli genom ett samarbete med antingen Gröna vänstern eller Socialdemokraterna. Och båda partierna vill hellre se en vänsterregering.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.