torsdag 26 oktober 2017

Ofrivillig kandidat för Folkets parti i valet på Island

När Folkets parti tillkännagav namnen på listan i den sydvästra valkretsen blev Steinunn Halldóra Axelsdóttir rejält förvånad. Hon var själv en av kandidaterna - trots att hon inte säger sig ha gett klartecken för att ställa upp i valet. Av valmyndigheten fick hon beskedet att det inte gick att dra tillbaka kandidaturen. Det rapporterar Stundin.

Beskedet om nyval gav partierna bara knappt sex veckor till förberedelser. Många partier valde därför att ställa upp med ungefär samma listor som i valet för ett år sedan. Bara Piratpartiet höll provval i samtliga valkretsar.

Det korta tidsutrymmet var särskilt besvärligt för små och nya partier som inte har samma organisation som de större och mer etablerade partierna. Folkets parti lyckades ändå samla kandidater i samtliga sex valkretsar.

Men en av kandidaterna säger själv att hon hamnat på listan mot sin egen vilja. Det är Steinunn Halldóra Axelsdóttir, som är nummer sju på Folkets partis lista i den sydvästra valkretsen, som i Stundin uppger att hon aldrig varit intresserad av att kandidera. Hennes enda kontakt med partiet var när hon i början på oktober stötte på några medlemmar:
"Vi pratade om ditt och datt. ... Innan jag sade adjö uppgav de att de letade efter unga och begåvade människor och ville absolut att jag skulle kandidera."
Steinunn Halldóra Axelsdóttir berättar i Stundin att Folkets partis politik inte tilltalar henne. För att vara vänlig sade hon ändå att hon skulle tänka på saken. Hon lät dem också ta hennes namn och andra uppgifter. Men enligt Steinunn Halldóra Axelsdóttir ska hon ha påpekat att hon inte sagt ja till att kandidera.

När partiet tillkännagav listan för den sydvästra valkretsen hittade alltså Steinunn Halldóra Axelsdóttir sitt eget namn på den. När hon kontaktade valmyndigheten fick hon beskedet att hon inte kunde avstå från att kandidera utan att hela listan ogiltigförklarades. Så långt ville hon inte gå. Hon säger i Stundin att hon fick en ursäkt från Folkets parti:
"De beklagade detta och bad innerligt om ursäkt. Detta verkar ha berott på något missförstånd hos dem - å ena sidan mellan dem som jag talade med och å andra sidan mellan dem som sammanställde kandidatlistan. ... Jag vill inte förstöra för de andra som kandiderar på riktigt."
Listan i den sydvästra valkretsen toppas av Guðmundir Ingi Kristinsson. För många är han känd som en av de flitigaste demonstranterna utanför alltinget under åren efter finanskraschen.

Här kan du läsa mer om Folkets parti.