måndag 16 oktober 2017

På hedersplats - vägrar rösta på Självständighetspartiet

Geir Jón Þórisson har hedersplatsen på Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen. Men den tidigare polischefen tänker inte själv rösta på partiet. Skälet är justitieminister Sigríður Á Andersens beslut att sparka Kristján Þorbjörnsson från jobbet som polischef i Blönduós ett år före pensionen. Det rapporterar Vísir.

I alltingsvalet 2013 lyckades inte tidigare polischefen i Reykjavík, Geir Jón Þórisson från Västmannaöarna, få någon plats i parlamentet. Han var då nummer fem på Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen. Under förra mandatperioden gick han vid flera tillfällen in som ersättare i alltinget.

Året innan kandiderade han till uppdraget som partiets andre vice ordförande, men blev inte vald.

I årets val har han hedersplatsen på Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen. Det är en plats som ofta viks åt personer som lämnat politiken och inte har som mål att komma in i alltinget, men som partiet av något skäl vill hedra.

Geir Jón Þórisson kommer dock inte att rösta på Självständighetspartiet i valet. Det säger han till Vísir. Anledningen till att han bojkottar alltingsvalet är en överenskommelse som tidigare justitieministern Björn Bjarnason gjorde när polisdistrikten förändrades. Löftet var att cheferna för polisdistrikten skulle få sitta kvar tills de gick i pension.

Men i somras valde justitieminister Sigríður Á. Andersen att peta Kristján Þorbjörnsson från uppdraget som polischef i Blönduós. Beslutet kom året innan han skulle gå i pension. Och det brutna löftet - som han själv på sin tid var med om att förhandla fram - är skälet till att Geir Jón Þórisson av samvetsskäl inte anser sig kunna rösta på Självständighetspartiet:
"På grund av mitt samvete kan jag inte stödja ett parti som har en människa som beter sig så mot min kamrat och den frågan berör mig eftersom jag var inblandad i detta på sin tid. Så trots att jag har hedersplatsen på listan så måste detta bli så."
Här kan du läsa mer om Geir Jón Þórissons provval 2013.