fredag 27 oktober 2017

Partibyte utan adressbyte för Centerpartiets ledare

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortsätter att vara folkbokförd på en plats där han knappt satt sin fot. Men den bonde som hyr ut huset i Jökulsárhlíð på östra Island följde inte med honom från Framstegspartiet till Centerpartiet. Jónas Guðmundsson låter dock honom ändå ha tillgång till ett hus utan att betala hyra.

Inför alltingsvalet 2013 såg det ut som att Framstegspartiets dåvarande ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson riskerade att bli utan plats i parlamentet. Han var då bosatt i Reykjavík, en kommun där stödet för Framstegspartiet av tradition varit svagt.

I stället sökte han sig till Jökulsárhlíð på östra Island. Där - på landsbygden ett par mil utanför Egilsstaðir - är stödet för Framstegspartiet betydligt starkare.

Bonden Jónas Guðmundsson på gården Hrafnabjörg 3 lät Sigmundur Davíð Gunnlaugsson folkbokföra sig i ett av husen. Det är dock en plats han ytterst sällan besöker. I somras hyrdes huset ut till semesterfirare från sjuksköterskefacket utan att han ändrade folkbokföringsadressen.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bor numera tillsammans med hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir i en villa i Garðabær. Inte heller den flytten gjorde att han ändrade folkbokföringsadress.

Även i alltingsvalet 2016 kandiderade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson för Framstegspartiet i den nordöstra valkretsen. Efter att ha lämnat partiet och grundat Centerpartiet håller han fast vid den nordöstra valkretsen även i morgondagens val.

Jónas Guðmundsson har till skillnad från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte lämnat Framstegspartiet. Avhoppet har inte fått honom att ändra sin syn på att kostnadsfritt låta Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ha tillgång till ett hus. Han säger i Fréttablaðið att partibytet inte förändrat hans syn på politikern:
"Jag och Sigmundur har redan från hans början i politiken alltid varit bundsförvanter. ... Jag har inte begärt utträde ur Framstegspartiet och gått med i det nya partiet, men vi är lika mycket kamrater för det. Sigmundur är fortfarande välkommen här och är naturligtvis registrerade på en kandidatlista här i valkretsen."
Här kan du läsa mer om turerna kring Sigmundur Davíð Gunnlaugssons folkbokföringsadress.