onsdag 4 oktober 2017

Piratpartiets Ásta Guðrún Helgadóttir lämnar alltinget

Ásta Guðrún Helgadóttir ställer inte upp för omval till alltinget. Beskedet kommer sedan hon bara slutat trea i Piratpartiets provval i den sydvästra valkretsen. Tredje platsen innebär att hon med all sannolikhet skulle förlora sin plats i parlamentet. Listan kommer att toppas av alltingsledamoten Jón Þór Ólafsson.

Under förra mandatperioden tog Ásta Guðrún Helgadóttir plats i alltinget när Jón Þór Ólafsson valde att återgå till sitt arbete som asfaltsläggare. I senaste valet tog hon ett mandat som en av Piratpartiets företrädare i den sydvästra valkretsen.

I våras avgick Ásta Guðrún Helgadóttir som gruppledare för Piratpartiet. Avhoppet kom efter en konflikt med den övriga partigruppen om hur arbetet skulle organiseras. Ásta Guðrún Helgadóttir hamnade ute i kylan - och länge ryktades det att hon tänkte lämna partiet för att i stället ansluta sig till Socialdemokraterna.

Konflikten ser också ut att ha gjort avtryck i provvalet. De piratpartister som i dag sitter i alltinget har i regel försvarat sina platser inför nyvalet den 28 oktober. Men det gäller inte Ásta Guðrún Helgadóttir.

I provvalet slutade hon först på tredje plats efter Jón Þór Ólafsson och Oktavía Hrund Jónsdóttir. Som Piratpartiets opinionssiffror ser ut i dag skulle det betyda att hon skulle förlora sin plats i alltinget.

Nu skriver Ásta Guðrún Helgadóttir på Facebook att hon bestämt sig för att inte ställa upp för omval. Hon nämner inte resultatet i provvalet eller de interna stridigheterna som skäl till beslutet:
"Politiken har varit mina tankar och hjärta de senaste fyra åren, varav två som alltingsledamot, och jag anser att det är viktigt att fortsätta utvecklas som människa och söka nya äventyr. Tanken följde inte hjärtat när jag ställde upp i Piratpartiets provval - inte för att jag inte stödjer Piratpartiet utan helt enkelt för att jag vill göra något annat."
Ásta Guðrún Helgadóttir skriver vidare att hon är tacksam för sin tid i alltinget och att hon tänker fortsätta att kämpa för mänskliga rättigheter i den digitala världen. Hon överväger också att ta sista platsen på någon valsedel - en plats på listan som av tradition är något av en hedersplats helt utan möjlighet att bli invald i parlamentet.

En annan piratpartist som drar tillbaka sin kandidatur efter ett misslyckat provval är Þórólfur Júlían Dagsson. Han siktade på första eller andra platsen på listan i den södra valkretsen, men slutade trea. De två översta platserna gick till Smári McCarthy och Álfheiður Eymarsdóttir.

Andra alltingsledamöter som inte ställer upp för omval är Framstegspartiets Eygló Harðardóttir, Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir och Ljus framtids Theodóra S. Þorsteinsdóttir. Ingen av de tre ställde dock upp i något provval eller någon nominering innan de tog sina beslut.

Här kan du läsa mer om Ásta Guðrún Helgadóttir och konflikterna inom Piratpartiet.