måndag 23 oktober 2017

Rekordmånga partier på väg in i alltinget

Åtta partier ser ut att vara på väg in i alltinget. Men Ljus framtid sjunker allt längre bort från femprocentsspärren. Samtidigt återtar Gröna vänstern positionen som största parti från Självständighetspartiet. Men avståndet är inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen. Det visar en ny mätning från Gallup.

I förra årets val till alltinget var det sju partier som vann mandat. Så många partier har aldrig tidigare valts in i det isländska parlamentet. Men i år ser det ut som att ett nytt rekord kan vara på väg. Just nu är det enligt Gallup åtta partier som klarar femprocentsspärren.

Gröna vänstern och Självständighetspartiet byter plats med varandra jämfört med förra veckans mätning. Nu får Gröna vänstern 23,3 procent - en ökning med 0,3 procentenheter - medan Självständighetspartiet backar 1,1 procentenheter till 22,6 procent. Avståndet är inom den statistiska felmarginalen.

Socialdemokraterna behåller ställningen som tredje största parti med 13,3 procent, en tillbakagång med 0,1 procentenhet. Piratpartiet ökar med 1,9 procentenheter till 10,7 procent.

Nybildade Centerpartiet ligger alltjämt klart över spärren. Stödet är nu 9,4 procent, en nedgång med 0,1 procentenhet sedan förra veckans mätning. Framstegspartiet har stöd av 7,4 procent av väljarna, en ökning med 0,2 procentenheter.

Renässans klättrar nu över femprocentsspärren för första gången sedan nyvalsbeskedet. Partiet får 5,8 procent, en uppgång med 1 procentenhet.

Folkets parti ser liksom Centerpartiet ut att bli ett nytt parti i alltinget. Stödet är oförändrat på 5,7 procent.

Däremot blir Ljus framtids utsikter att få nytt förtroende av väljarna sämre och sämre. Raset fortsätter nu till 1,2 procent, en minskning med 1,8 procentenheter. Det är den sämsta opinionssiffran i Ljus framtids historia.

Om detta hade varit ett valresultat hade Gröna vänstern och Självständighetspartiet fått femton mandat var, Socialdemokraterna nio mandat, Piratpartiet sju mandat, Centerpartiet sex mandat, Framstegspartiet fem mandat samt Renässans och Folkets parti tre mandat var.

Det hade alltså inte varit möjligt att bilda en tvåpartiregering med egen majoritet i alltinget. Och för att en trepartiregering med majoritet skulle kunna bildas krävs det att Självständighetspartiet och Gröna vänstern går i koalition med ytterligare ett parti.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.