fredag 20 oktober 2017

Selfie i vallokalen ger inträde till Islands största valvaka

En selfie i vallokalen är det enda som krävs för att få komma in kostnadsfritt på Islands största valvaka nästa lördag. Bland artisterna märks Páll Óskar, Emmsjé Gauti, FM Belfast, Aron Can och GusGus. Syftet med gratisfesten är att få fler unga att rösta. I förra alltingsvalet sjönk valdeltagandet till en ny bottennivå.

Vid valet till alltinget i oktober förra året var valdeltagandet bara 79,2 procent. Siffran var historiskt låg.

Och det var framför allt unga väljare som avstod från att rösta. Bland islänningar i åldern 20 till 24 år var det bara 65,7 procent som röstade. I åldersgruppen 18 till 19 år var motsvarande siffra 68,7 procent. Bland väljare i åldern 65 till 69 år var valdeltagandet däremot hela 90,2 procent.

För att få fler unga att rösta ordnas en valvaka i Valsheimilið i Reykjavík. Det är gratis inträde - och väljarna skaffar sig en biljett i form av en selfie som tas på plats i vallokalen. Festen kallas just Vakan och börjar klockan 20 den 28 oktober.

Bland de artister som uppträder finns Reykjavíkurdætur, Emmsjé Gauti, Hildur, Páll Óskar, Sturla Atlas, Aron Can, Úlfur Úlfur, FM Belfast och GusGus.