torsdag 5 oktober 2017

Shoppingtur till Höfn blev 130 mil lång hemresa

Foto: Vegagerðin
När Ásdís Gunnarsdóttir och Eyþór Sigurðsson skulle resa hem från Höfn efter en shoppingrunda blev de stoppade vid bron över Hólmsá. I stället fick de ta den långa omvägen hem - runt hela ringvägen runt Island. Efter 130 mil på två dagar var paret och sönerna hemma på gården Hof i Öræfi. Det rapporterar Fréttablaðið.

Kraftiga regnväder har den senaste veckan orsakat stora problem på södra Island. Älvar har översvämmats och vatten har forsat över vägbanor på flera ställen. I onsdags i förra veckan stängdes bron över Hólmsá. Dagen därpå hade vattnet orsakat så stora skador på bron över Steinavötn att den stängdes för trafik.

Sedan dess har det inte varit möjligt att åka ringvägen runt landet. Den öppnades i går på nytt när en provisorisk bro över Steinavötn stod klar. Den enfiliga bron är 104 meter lång. Inom de närmaste åren kommer den att ersättas av en ny tvåfilig bro. Det uppger Vegagerðin i ett pressmeddelande.

Några som drabbades var Ásdís Gunnarsdóttir och Eyþór Sigurðsson. Tillsammans med sönerna var de i Höfn och handlade i onsdags när ringvägen stängdes av för all trafik vid Hólmsá. I stället för att åka de knappa tolv milen hem till Hof i Öræfi fick de vända tillbaka till Höfn. Där övernattade de. Dagen därpå beslutade de för att köra den långa vägen hem eftersom bron skulle vara stängd i flera dagar.

Första dagen körde de omkring 90 mil från Höfn till Hveragerði. Där övernattade de hos dottern. Därefter fortsatte de dagen därpå hem till Hof. När de var framme hade de åkt Island runt på knappt två dagar - och kört omkring 130 mil varav 121 längs ringvägen.

Ásdís Gunnarsdóttir säger i Fréttablaðið att den oväntat långa resan hem efter shoppingrundan inte var något besvärande. I stället blev den ett äventyr för familjen:
"Detta slutade som en utflykt som man sannolikt inte hade gjort snart. Man kan absolut säga att detta var tur i oturen och slutade väl."
Det var inte bara familjen som hade en trevlig resa. Även de matvaror som de hade köpt i Höfn klarade den långa färden hem, skriver Fréttablaðið.