lördag 14 oktober 2017

Självständighetspartiet åter störst på Island

Självständighetspartiet återtar positionen som Islands största parti. Men avståndet till Gröna vänstern är bara 0,7 procentenheter. Vinnare i den senaste mätningen från Gallup är Socialdemokraterna och Centerpartiet. Socialdemokraterna ökar till den bästa opinionssiffran på två och ett halvt år. Och Centerpartiet ligger långt över spärren till alltinget.

Bara två veckor återstår till valet på Island. I nuläget förefaller en regering som lutar åt vänster vara troligare än en högerkoalition. Men utgången är oviss. Två liberala partier ser ut att förlora sina platser i alltinget samtidigt som två mer oberäkneliga populistpartier är på väg in.

Självständighetspartiet är nu åter största parti. Stödet är 23,7 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter jämfört med förra mätningen. Gröna vänstern backar med 2,4 procentenheter till 23 procent.

Mätningens vinnare är Socialdemokraterna och Centerpartiet. Socialdemokraterna får 13,4 procent, en ökning med 4,1 procentenheter. Så starkt har stödet för partiet inte varit sedan våren 2015. Centerpartiet får 9,5 procent - en uppgång med hela 7,5 procentenheter. Partiet bildades dock medan den förra mätningen genomfördes. Därför var de siffrorna sannolikt missvisande.

Ytterligare tre partier klarar femprocentsspärren. Piratpartiet får 8,8 procent, en tillbakagång med 1,5 procentenheter. Så här svagt har stödet för partiet inte varit på nästan tre år. Framstegspartiet förlorar 2,7 procentenheter till 7,2 procent. Folkets parti tappar hela 4,4 procentenheter till 5,7 procent.

Varken Renässans eller Ljus framtid klarar femprocentsspärren. Men Renässans ökar med 1,2 procentenheter till 4,8 procent och har spärren inom räckhåll. I en valkrets är partiet tillräckligt stort för att få ett mandat. Ljus framtid minskar 1,6 procentenheter till 3 procent.

Utanför alltinget finns också Gryning med 0,5 procent, Folkfronten med 0,2 procent och Isländska folkfronten med 0,1 procent.

Stödet för den avgående koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid är 32 procent, en ökning med 1 procentenhet.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet och Gröna vänstern fått sexton mandat var, Socialdemokraterna nio mandat, Centerpartiet och Piratpartiet sex mandat var, Framstegspartiet fem mandat, Folkets parti fyra mandat och Renässans ett mandat.

Det är alltså inte möjligt att bilda en tvåpartiregering som har egen majoritet i parlamentet. Om varken Självständighetspartiet eller Gröna vänstern ska ingå i en majoritetsregering måste samtliga övriga partier gå ihop.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.