lördag 28 oktober 2017

Självständighetspartiet störst i tre sista mätningarna

Självständighetspartiet är störst på Island. Partiet har i de tre sista opinionsmätningarna ett klart försprång mot Gröna vänstern. Samtidigt hamnar både Folkets parti och Ljus framtid under femprocentsspärren. Däremot ser Renässans ut att kunna rädda flera mandat i alltinget. Nybildade Centerpartiet har också ett tryggt avstånd till spärren.

Bara en gång har Självständighetspartiet slutat tvåa i ett isländskt parlamentsval. Det var 2009 som Socialdemokraterna i finanskraschens kölvatten lyckades bryta dominansen. Med två veckor kvar till dagens val såg det ut som att Gröna vänstern skulle kunna bli störst. Men Självständighetspartiet har både gått i kapp och förbi.

I valrörelsen har partiledaren Bjarni Benediktsson gång på gång talat om Självständighetspartiet som den enda kraften mot en vänsterregering. Han har också varnat för skattehöjningar från vänstern. Det är uppenbarligen retorik som har fungerat.

Även om Självständighetspartiet lyckas locka tillbaka många väljare går partiet ändå mot ett ganska dåligt val. Allt pekar på att Bjarni Benediktsson i sitt tredje val som partiledare kommer att göra partiets störst i alltinget - men historiskt sett kommer stödet att vara svagt.

Självständighetspartiet får 25,3 procent i den sista mätningen från Gallup inför valet. Stödet har ökat med 2,7 procentenheter sedan förra veckans mätning. Samtidigt tappar Gröna vänstern hela 6 procentenheter till 17,3 procent.

Socialdemokraterna ökar med 2,2 procentenheter till 15,5 procent. Centerpartiet vinner 0,3 procentenheter och får nu 9,7 procent. Piratpartiet går framåt 0,2 procentenheter till 9 procent. Framstegspartiet klättrar 1,5 procentenheter till 8,9 procent. Och Renässans ökar med 2,4 procentenheter till 8,2 procent.

Fortfarande ser Folkets parti ut att ha femprocentsspärren inom räckhåll. Stödet minskar dock med 1,7 procentenheter till 4 procent. Ljus framtid ökar visserligen med 0,3 procentenheter, men har bara 1,5 procent av väljarna bakom sig. Att partiet skulle klara spärren förefaller osannolikt.

Det här skulle ge Självständighetspartiet sjutton mandat, Gröna vänstern tolv mandat, Socialdemokraterna elva mandat, Centerpartiet, Piratpartiet och Framstegspartiet sex mandat var och Renässans fem mandat.

I den sista mätningen från MMR är avstånden mellan partierna mindre - och det gäller även övriga fem partier som klarar spärren. Skillnaderna mellan Socialdemokraterna, Framstegspartiet, Centerpartiet och Piratpartiet är inte större än att de ligger inom den statistiska felmarginalen.

Här får Självständighetspartiet 21,3 procent, en tillbakagång med 1,6 procentenheter jämfört med den mätning som slutfördes fyra dagar tidigare. Men Gröna vänstern backar ännu mer. Partiet förlorar 3,3 procentenheter till 16,6 procent.

Bland de övriga fem partierna som ligger över femprocentsspärren är gapen inte stora. Socialdemokraterna minskar med 1 procentenhet till 12,5 procent, Framstegspartiet vinner 3,1 procentenheter till 11,7 procent, Centerpartiet tappar 0,9 procentenheter till 11,4 procent, Piratpartiet ökar med 1,7 procentenheter till 11 procent och Renässans klättrar 2,6 procentenheter till 8,1 procent.

Det är alltså samma sju partier som tar sig över spärren. Närmast under spärren finns Folkets parti med 4,4 procent, en nedgång med 0,3 procentenheter. Ljus framtid får 2,2 procent, en uppgång med 0,9 procentenheter.

Utanför alltinget är också Folkfronten med 0,5 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter, och Gryning med 0,4 procent, en minskning med 0,7 procentenheter.

Självständighetspartiet är även störst i den mätning som Zenter publicerade i går. Partiet får där 22,5 procent jämfört med 19,6 procent för Gröna vänstern. Därefter följer Socialdemokraterna med 14,7 procent, Framstegspartiet och Piratpartiet med 9,6 procent var, Renässans med 7,1 procent, Folkets parti med 4,3 procent, Ljus framtid med 1,9 procent, Folkfronten med 0,4 procent och Gryning med 0,3 procent.

Stödet för den avgående regeringens tio ministrar är lågt. Enligt en undersökning utförd av Maskína är andelen missnöjda större än andelen nöjda för varje minister. Men skillnaderna mellan olika ministrar är stora.

I botten finns finansminister Benedikt Jóhannesson. Bara 10,8 procent är nöjda med honom medan 65,4 procent är missnöjda med hur han sköter sitt jobb. I topp finns utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson. Men inte heller han har någon anledning att jubla över siffrorna. Det är 31,4 procent som är missnöjda och 27,3 procent som är nöjda.

För miljöminister Björt Ólafsdóttir är 36,7 procent missnöjda och 25,9 procent nöjda, för socialminister Þorsteinn Víglundsson 31 procent missnöjda och 25,6 procent nöjda, för hälso- och sjukvårdsminister Óttarr Proppé 51,1 procent missnöjda och 20,3 procent nöjda, för statsminister Bjarni Benediktsson 63,5 procent missnöjda och 19,1 procent nöjda, för fiske- och jordbruksminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir 48,3 procent missnöjda och 19,1 procent nöjda, för justitieminister Sigríður Á. Andersen 64,3 procent missnöjda och 18,5 procent nöjda, för näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir 28,6 procent missnöjda och 18,4 procent nöjda, för kultur- och utbildningsminister Kristján Þór Júlíusson 47,9 procent missnöjda och 14,2 procent nöjda och för kommun- och kommunikationsminister Jón Gunnarsson 49,4 procent missnöjda och 14,1 procent nöjda.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.