torsdag 19 oktober 2017

Självständighetspartiet störst - men med svagt stöd

Självständighetspartiet återtar positionen som största parti - trots att stödet för partiet är det näst lägsta på nio år. Gröna vänstern förlorar nämligen ännu fler väljare än Självständighetspartiet. Både Socialdemokraterna och Renässans går framåt. Och nu är det åtta partier som ligger över femprocentsspärren till alltinget. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

Efter regeringskrisen gick Gröna vänstern om Självständighetspartiet som störst i landet. Nu återtar Självständighetspartiet positionen. Men stödet för bägge partierna minskar.

Självständighetspartiet får nu 19,9 procent, en tillbakagång med 1,2 procentenheter jämfört med den mätning som slutfördes för en vecka sedan. Historiskt sett är det en usel siffra. Bara en gång under de senaste nio åren har stödet för Självständighetspartiet varit lägre hos MMR.

Även Gröna vänstern går bakåt. Partiet har 19,1 procent av väljarna bakom sig, en nedgång med 2,7 procentenheter. Stödet är det lägsta på ett år.

Däremot fortsätter Socialdemokraternas uppåtgående trend. Stödet för partiet ökar för tredje mätningen i följd. Nu får Socialdemokraterna 15,8 procent, en uppgång med 2,8 procentenheter. Opinionssiffran är partiets bästa på närmare tre år.

Fjärde största parti är Piratpartiet med 11,9 procent, en ökning med 1,4 procentenheter. Centerpartiet får 11 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter. Framstegspartiet ökar med 2,1 procentenheter till 8 procent.

För första gången sedan regeringskrisen klättrar Renässans över femprocentsspärren till alltinget. Partiet får 6,7 procent, en ökning med 3,1 procentenheter. Uppgången kan vara ett resultat av partiledaren Benedikt Jóhannessons beslut att avgå för att lämna över till Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.

Folkets parti minskar för tredje mätningen i följd och ligger nu precis ovanför spärren. Väljarstödet är 5,3 procent, en tillbakagång med 2,1 procentenheter.

I nuläget är det alltså åtta partier som ligger över femprocentsspärren. Så många partier har aldrig tidigare valts in i det isländska parlamentet.

För Ljus framtid ser läget däremot dystert ut. Partiet får nu bara 1,6 procent, en minskning med 2,6 procentenheter. Siffran är den sämsta hos MMR i Ljus framtids historia.

Ännu längre från femprocentsspärren är Gryning med 0,5 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter, och Folkfronten med 0,3 procent, en tillbakagång med 0,6 procentenheter.

Stödet för den avgående koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid är 23,8 procent, en uppgång med 2 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.