lördag 7 oktober 2017

Staty av isländsk sjöfarare vandaliserad i USA

För tusen år sedan seglade Þorfinnur Karlsefni och Guðríður Þorbjarnardóttir från Island till Nordamerika. Exakt var de bosatte sig är inte känt, men efter några år återvände tillbaka till Island. Där slog de sig så småningom ned i Skagafjörður på gården Glaumbær. Nu har en staty föreställande honom vandaliserats i Philadelphia, USA.

Det var omkring år 1010 som Þorfinnur Karlsefni och Guðríður Þorbjarnardóttir gjorde samma resa som Leifur Eiríksson och seglade till Nordamerika. De tros ha bosatt sig nära L'Anse aux Meadows på Newfoundland.

Efter ungefär tre år i Nordamerika bestämde de sig för att återvända till Island. Þorfinnur Karlsefni och Guðríður Þorbjarnardóttir slog sig ned i Skagafjörður i samma trakt som han föddes.

I Nordamerika fick de sonen Snorri Þorfinnsson. Han brukar beskrivas som det första vita barnet som föddes på den amerikanska kontinenten.

I Fairmount Park i Philadelphia är en del av parken tillägnad amerikansk historia. Där finns bland annat en bronsstaty av Þorfinnur Karlsefni gjord av den isländske konstnären Einar Jónsson. Verket skapades 1917. En kopia finns att beskåda i Reykjavík.

Statyn vandaliserades i går morse. Någon hade enligt ABC kastat röd färg på statyn och sprejat anti-nazistiska slagord på den. Parken har på senare tid använts som samlingsplats för nationalister och högerextremister.

I nuläget finns ingen misstänkt för vandaliseringen, rapporterar ABC.