onsdag 11 oktober 2017

Turister skickar tillbaka stenar de tog med från Island

Efter åtta månader hemma i USA skickade amerikanska turister tillbaka stenar som de tagit med sig från Island. Mamman plockade upp dem för att dottern skulle kunna visa stenarna i skolan. Men efter att ha läst att det skulle vara olagligt att föra ut stenar ur landet postade de dem till Ferðamálastofa. Det behöver dock inte ha rört sig om några otillåtna stenar.

I allmänhet är det tillåtet att plocka med sig stenar från Island. Men det finns undantag. Inga stalaktiter får röras. Alla stalaktiter är fredade enligt naturskyddslagen. Inte heller är det tillåtet att ta med sig stenar från naturreservat och andra skyddade naturområden. I naturreservat är det inte heller tillåtet att flytta på stenar.

Vanliga stenar - som lavastenar - är det för det mesta tillåtet att ta med sig. Om marken inte ägs av stat eller kommun bör markägaren tillfrågas.

Två som inte frågade var en amerikansk mor och dotter som besökte Island i januari i år. Från en svart sandstrand tog de med sig en större sten och sand som fick följa med hem till USA. Syftet var att dottern skulle kunna visa upp stenarna i skolan.

Senare läste de att det skulle vara olagligt att föra ut stenar ur landet. Därför skickade de tillbaka dem till Ferðamálastofa med förhoppningen om att turistrådet skulle återbörda stenarna till den isländska naturen. Ferðamálastofa utlovar på Facebook att denna önskan kommer att respekteras.