måndag 9 oktober 2017

Vill att alltinget granskar Bjarni Benediktssons affärer

Timmar före alla affärer med Glitnir stoppades sålde Bjarni Benediktsson alla sina aktier i bankens fond Sjóður 9. Strax innan försäljningen hade han fått information om bankens kritiska läge. Själv hävdar Bjarni Benediktsson att han inte hade några upplysningar som inte allmänheten hade. Piratpartister och socialdemokrater vill nu att statsministerns aktieaffärer granskas.

På kvällen den 29 september 2008 spreds information om att den isländska staten genom Seðlabanki Íslands avsåg att ta över Glitnir. Tanken var att staten skulle äga 75 procent av aktierna. Denna affär skulle rädda banken och minska oron på finansmarknaden. I stället får agerandet motsatt effekt - plötsligt är det uppenbart att de isländska storbankerna är på väg att kollapsa.

Vid den här tiden var Bjarni Benediktsson alltingsledamot för Självständighetspartiet. Tillsammans med partikamraterna Illugi Gunnarsson och Kristján Þór Júlíusson träffade de samma kväll Glitnirs ledning. Där får de information om läget.

Fram till den 6 oktober säljer Bjarni Benediktsson enligt Stundin hela sitt innehav i Sjóður 9, en av Glitnirs fonder. Aktierna är värda drygt 50 miljoner isländska kronor. Den sista försäljningen sker enligt Stundin bara ett par timmar innan alla affärer med värdepapper i de isländska bankerna stoppas. Några timmar senare inför regeringen nödlagar som gör det möjligt för staten att ta över banker.

Samma dag mejlar Bjarni Benediktsson Glitnir. Han skriver att finansinspektionen Fjármálaeftirlitið arbetar frenetiskt med de krisande bankerna.

Bjarni Benediktsson säljer under samma tid aktier i Glitnir för omkring 120 miljoner. Han säljer också sitt innehav i Glitnirs Sjóður 1 och köper i stället norska kronor till ett värde av 30 miljoner isländska kronor.

Det är inte bara Bjarni Benediktsson själv som gör sig av med placeringar i Sjóður 9. Redan i slutet på augusti säljer pappan Benedikt Sveinsson sitt innehav i Sjóður 9 värt 160 miljoner. Pengarna flyttar han till Florida. Einar Sveinsson, bror till Benedikt Sveinsson, säljer för drygt 1 miljard.

I rollen som alltingsledamot informerades Bjarni Benediktsson om Glitnirs problem. Själv förnekar han att han skulle ha använt sig av upplysningar som inte allmänheten hade tillgång till. Han skriver på Facebook att det vid tidpunkten för försäljningen var uppenbart att banken hade stora svårigheter.

Försäljningen gjorde enligt Stundin att Bjarni Benediktsson kunde undvika en förlust på 7,5 miljoner isländska kronor. Han skriver på Facebook att det inte fanns något onormalt med några av hans affärer med Glitnir.

Nu kan Bjarni Benediktssons affärer bli föremål för debatt i alltinget. Eva Pandora Baldursdóttir och Jón Þór Ólafsson, Piratpartiets representanter i alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd, vill ha ett möte i nämnden där de vill diskutera om han använt sig av insiderinformation för att gynna sig själv och familjemedlemmar.

Om det blir något möte i nämnden är osäkert. Ordföranden Jón Steindór Valdimarsson, alltingsledamot för Renässans, tolkar lagen som att minst en fjärdedel av nämndens ledamöter måste stå bakom begäran. Eftersom Piratpartiet har två av nio platser i nämnden krävs att ytterligare någon ledamot vill ha ett möte i frågan.

Även Helga Vala Helgadóttir, Socialdemokraternas toppkandidat i norra Reykjavík i det kommande nyvalet, vill att alltinget behandlar frågan. Hon vill tillsätta en nämnd med uppdraget att granska Bjarni Benediktssons affärer. Hon skriver på Facebook att det verkar som att han använt sig av insiderinformation.

Helga Vala Helgadóttir anser att det är uppenbart att Bjarni Benediktsson gjort sig skyldig till insiderbrott. Han har använt information som inte allmänheten hade. Därigenom kunde han genom sina kunskaper rädda tillgångar på ett sätt som vanliga medborgare inte kunde.

Grét­ar Þór Eyþórs­son, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, säger i Morgunblaðið att det inte är säkert att de nya avslöjandena om Bjarni Benediktssons affärer i samband med finanskraschen kommer att påverka Självständighetspartiet i valrörelsen. Men det blir inte lättare för honom att tala om partiet som en garant för politisk stabilitet:
"Jag tror åtminstone inte att dessa nyheter bidrar till att hjälpa Självständighetspartiet. Det kan bli så att det [väljarstödet] minskar ytterligare i kölvattnet av dessa nyheter. Och då inte minst som tillägg till tidigare saker som har kommit fram och varit obekväma för Bjarni och partiet."
Óttarr Proppé, ledare för Ljus framtid, och Helgi Hrafn Gunnarsson, Piratpartiets toppnamn i Reykjavík, säger båda till Vísir att affärer som Bjarni Benediktssons skadar allmänhetens förtroende för alltinget.