onsdag 8 november 2017

Ásgeir kastar unik vinylskiva i havet

Artisten Ásgeir kastade i fredags en unik vinylskiva i havet omkring fyra mil från Islands sydvästra spets. Skivan finns bara i ett enda exemplar. Den är packad i en flaskpost tillsammans med en gps-sändare. Den gör det möjligt att hitta skivan när den drivit i land - men det är något som kan ta mycket lång tid.

Ett av public service-bolaget RÚV:s barnprogram har tidigare tagit hjälp av kustbevakningen för att från helikopter kasta flaskposter i havet. Flaskposterna har försetts med gps-utrustning som gjort det möjligt att följa hur de rör sig med havsströmmarna.

Bägge flaskposterna drev i land efter ett drygt år på Atlanten. Utrustningen gjorde att de snart kunde plockas upp efter att de nått en strand.

Nu genomförs ett liknande experiment ihop med artisten Ásgeir. Syftet är att visa att det som kastas i havet inte försvinner utan att det kommer tillbaka. I flaskposten finns den här gången inte bara gps-utrustning utan också en unik vinylskiva. Det rör sig om en singel med tidigare outgivna versioner av två låtar från Ásgeirs debutalbum "Dýrð í dauðaþögn".

I somras spelade Ásgeir inom loppet av 24 timmar in 30 singlar som bara pressades i ett enda exemplar. Övriga exemplar har gömts på land där det anordnats skattjakter efter dem.

Här kan du följa hur den skiva som kastades i vattnet i fredags följer Atlantens havsströmmar.