fredag 24 november 2017

Avhoppare bildar nytt lokalparti i Kópavogur

Ett nytt parti kämpar om väljarnas röster i vårens kommunalval i Kópavogur. Ómar Stefánsson är en av initiativtagarna. I tolv år representerade han Framstegspartiet i kommunen. Nu har han lämnat partiet och vill skapa ett parti som arbetar för invånarnas bästa. Arbetsnamnet är För Kópavogur. Det rapporterar Morgunblaðið.

Mellan 2002 och 2014 satt Ómar Stefánsson i kommunfullmäktige i Kópavogur för Framstegspartiet. Där gjorde han sig känd som en liberal kraft. Inte minst var han tongivande inom den kommunförening som riktade skarp kritik mot tidigare partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugssons främlingsfientliga utspel.

Efter att ha lämnat fullmäktige begärde Ómar Stefánsson också utträde ur Framstegspartiet. Nu bildar han ett nytt parti. Arbetsnamnet är För Kópavogur. Han säger i Morgunblaðið att det behövs ett parti som har fokus på lokala frågor som nybyggen och fritidsaktiviteter för ungdomar. Han ska ha kontaktats av en rad invånare om att grunda ett nytt parti:
"Detta är människor från överallt, människor som har kontaktat mig och människor som jag haft kontakt med med målet att arbeta för en kandidatur till kommunfullmäktigevalet under nästa år. Vissa har tidigare varit verksamma inom politiken och andra inte."
Ett första möte om För Kópavogur har hållits. Partiets politik ska nu utformas inför valet i maj nästa år.