tisdag 7 november 2017

Birgitta Jónsdóttir: Petad från lista av rädsla för annat parti

Rädsla för Självständighetspartiet var skälet till att Birgitta Jónsdóttir inte fanns med på någon lista för Piratpartiet i valet. Beslutet sårade henne. Men hennes medverkan på en hedersplats på valsedeln hade kunnat ge väljare uppfattningen att Birgitta Jónsdóttir siktade på att bli minister. Det säger hon i Fréttablaðið.

Efter att ha blivit invald i alltinget tre gånger - först för Medborgarrörelsen och därefter två gånger för Piratpartiet - tog Birgitta Jónsdóttir inför årets val beslutet att inte kandidera. Hon hade då redan ställt upp för omval en gång mer än vad hon själv ansåg vara lämpligt. När hon kandiderade 2016 ansåg hon att Piratpartiet annars hade mist mycket politisk erfarenhet.

Trots att Birgitta Jónsdóttir är en av Piratpartiets grundare är hon också en omstridd person både i de egna leden och bland väljarna. Hon har en tydlig vänsterprofil - något som inte uppskattas av alla eftersom partiet inte vill placera sig på den traditionella skalan mellan höger och vänster.

I årets val var i stället Helgi Hrafn Gunnarsson Piratpartiets stora affischnamn. Han är inte bara Piratpartiets populäraste politiker. När han satt i alltinget hade han också personliga konflikter med Birgitta Jónsdóttir. För att lösa problemen inkallades en arbetsplatspsykolog.

Inför årets val gick det rykten om att Birgitta Jónsdóttir skulle vara aktuell för en ministerpost om Piratpartiet skulle hamna i regeringsställning. Det ryktades att hon till och med skulle ha träffat Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir för att diskutera vilket departement hon ville basa över.

Uppgifterna dementerades av Birgitta Jónsdóttir. Men Självständighetspartiet försökte utnyttja ryktena genom att antyda att Island skulle göra en kraftig vänstersväng om hon blev minister.

Att Birgitta Jónsdóttir inte skulle finnas på valbar plats var givet. Inte heller återfanns hon på någon hedersplats. På Island finns en tradition av att trotjänare tackas för sina insatser genom att få sista platsen på listan i en av landets valkretsar.

Någon sådan plats fick inte Birgitta Jónsdóttir. Hon säger i Fréttablaðið att beslutet att inte ge henne en hedersplats sårade henne. Skälet var att andra inom Piratpartiet annars befarade att det skulle kunna försvåra arbetet under valrörelsen:
"Jag rensades ut och deltog naturligtvis inte i Piratpartiets valhumör. Jag tror att det var på grund av skräck för Självständighetspartiet. Eller det var så jag förstod det. Det var den enda förklaringen som jag fick."
Birgitta Jónsdóttir säger i Fréttablaðið att hon inte längre är ledsen över beslutet. Hon är också stolt över vad Piratpartiet har uträttat sedan det grundades för fem år sedan:
"Jag är stolt över att ha deltagit i att skapa en rörelse som har arbetat med så många unga människor som hittade en väg för sig själva inom politiken och har engagerat sig på olika sätt. Jag tycker att det är ett fantastiskt arv."
Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttirs avsked från politiken.