onsdag 22 november 2017

Hundar och katter välkomna på isländska restauranger

Hundar och katter kan nu få följa med in på isländska matställen. Det är upp till restaurangägarna om djur ska tillåtas i lokalerna. De behöver inte söka tillstånd, men det är nödvändigt att meddela myndigheterna. Restauranger där hundar och katter är tillåtna måste också visa det tydligt för gästerna. Beslutet togs av avgående miljöministern Björt Ólafsdóttir.

Det är nu fritt fram för restaurangägare att tillåta gästerna att ta med sig hundar och katter i lokalerna. Det finns inte längre något regelverk som stoppar husdjuren. I stället blir det upp till ägare av privata matställen att avgöra om hundar och katter ska släppas in.

Flera villkor måste uppfyllas för att djuren ska få följa med. Ett sådant beslut måste restaurangägaren meddela Heilbrigðiseftirlitið. Beslutet måste också finnas väl synligt för kunderna. Många har till exempel informerat gäster genom anslag på ytterdörren.

Hundar och katter i lokalerna får inte äventyra livsmedelssäkerheten. Och de kan bara tillåtas i privatägda restauranger. På matställen som ägs av myndigheter - som på sjukhus - blir förbudet kvar eftersom gästerna här ofta inte kan välja någon annan plats att äta på.

Beslutet togs av avgående miljöministern Björt Ólafsdóttir. Hon tillkännagav planerna vid Ljus framtids årsmöte i september i år.