torsdag 30 november 2017

I dag får Island ny regering - oenighet i Gröna vänstern

Island får i dag en ny regering med Katrín Jakobsdóttir som statsminister. Men beslutet att gå i koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet delar Gröna vänstern. Två alltingsledamöter röstade nej till regeringsförklaringen. Besked om de blir kvar i partiet kan komma under ett möte med alltingsgruppen på morgonen.

När Socialdemokraterna och Gröna vänstern regerade ihop mellan 2009 och 2013 försvagades Gröna vänstern undan för undan av avhopp i protest mot regeringens Europapolitik. Dåvarande statsministern Jóhanna Sigurðardóttir beskrev de ledamöter hos koalitionspartnern som avvek från partilinjen som vildkatter.

Katrín Jakobsdóttir har inte ens hunnit tillträda som statsminister innan hon fått två vildkatter att hantera. Regeringsförklaringen klubbades i går kväll vid ett partistyrelsemöte där 75 personer röstade ja, femton personer röstade nej och tre personer avstod från att rösta.

Debatten under mötet var bitvis stormig. Två av Gröna vänsterns alltingsledamöter röstade nej till regeringsförklaringen. Varken Andrés Ingi Jónsson eller Rósa Björk Brynjólfsdóttir anser sig kunna stödja den politik regeringen tänker föra.

Andrés Ingi Jónsson meddelade sitt beslut strax före omröstningen. Han publicerade då hela sitt anförande på Facebook. Där förklarade Andrés Ingi Jónsson att han inte ansåg att en koalition med Självständighetspartiet inte var det bästa för Gröna vänstern:
"Jag är övertygad om att Katrín Jakobsdóttir blir en jättebra statsminister och jag önskar henne allt gott inför de uppgifter som väntar, men jag är inte övertygad om att detta är rätt regering för henne eller Gröna vänstern. Jag ser för stora brister i regeringsförklaringen och kommer därför inte att stödja den. ... Har vi förutsättningar att lita på partiet som utnyttjade offren i fall kopplade till upprättelse och försökte att tysta dem? Ska vi inleda ett samarbete med ett parti som bröt mot lagen vid utnämningen av domare till landsrätten? Är det möjligt att förlita sig på en överenskommelse med ett parti som senast i september vid alltingets avslutning vände sig mot en överenskommelse och röstade nej mot att ge flyktingbarn tak över huvudet?"
Saker som Andrés Ingi Jónsson saknade i regeringsförklaringen var bland annat ställningstaganden när det gällede privatisering av sjukvård, utbyggnad av vattenkraft och andra energikällor samt Nato-medlemskapet.

Rósa Björk Brynjólfsdóttir efterlyste liknande saker. Hon talade också om utökat flyktingmottagande och biståndspolitik. Hon hävdade att Gröna vänstern lagt sig platt för Självständighetspartiet på flera viktiga områden.

Andrés Ingi Jónsson har tidigare sagt att han trots motståndet mot regeringsförklaringen kan tänka sig att stanna kvar inom partiet. Rósa Björk Brynjólfsdóttir har ännu inte uttalat sig i frågan. Ingen av dem har heller sagt om de skulle stödja regeringen vid en misstroendeförklaring. Deras framtid inom Gröna vänstern kan avgöras vid morgonens möte med alltingsgruppen.

Motståndet är inte tillräckligt starkt för att äventyra koalitionen. Men det undergräver Katrín Jakobsdóttirs ställning som partiledare. Hittills har hon lyckats hålla ihop ett parti där splittringen mellan olika falanger ofta varit stor. Nu står även hon inför utmaningen att hålla ihop Gröna vänstern i ett regeringssamarbete som många på förhand motsätter sig.

Katrín Jakobsdóttir säger till RÚV att hon är nöjd med såväl regeringsförklaringen som utfallet av gårdagens omröstning. Men hon medger att oenigheten försvagar partiet:
"Vi har nått avsevärd framgång i denna överenskommelse. Jag anser också att det är ett mycket bättre alternativ för Gröna vänstern att sitta vid regeringens bord - för att inte tala om att leda en ny regering i detta land. Det anser jag är ett otroligt bra resultat så naturligtvis håller jag inte med om deras [Andrés Ingi Jónssons och Rósa Björk Brynjólfsdóttirs] slutsats."
Sett till debatten i partiet var utgången bättre än väntat. Det säger Katrín Jakobsdóttir i Morgunblaðið. Hon räknar inte med Andrés Ingi Jónsson och Rósa Björk Brynjólfsdóttir som en del av regeringsunderlaget. De styr nu över sig själva. Hennes uppfattning är att regeringen nu kommer att ha 33 i stället för 35 mandat i alltinget:
"Jag tyckte att debatten på detta möte var mycket bra. Vissa deklarerade att de var emot regeringssamarbetet, men avsåg ändå att fortsätta arbeta med oss i partiet och jag uppskattar det."
Självständighetspartiet och Framstegspartiet tog i går kväll enhälliga beslut om att ställa sig bakom regeringsförklaringen.

Den avgående regeringen träffas en sista gång klockan 13.30 i dag under ett möte med president Guðni Th. Jóhannesson på Bessastaðir. Därefter samlas den nya regeringen för första gången hos presidenten klockan 15.

Under förmiddagen hålls alltså möten med alltingsgrupperna. Där kommer inte bara Andrés Ingi Jónssons och Rósa Björk Brynjólfsdóttirs framtid inom Gröna vänstern att diskuteras. Där kommer också ministrarna i den nya regeringen att presenteras. Ministrarna börjar jobba på sina departement i morgon.

Namnen på flera av de blivande ministrarna har ännu inte läckt ut. Klart är att Gröna vänstern får statsministerns departement (Katrín Jakobsdóttir), hälsovårdsdepartementet samt miljödepartementet (Svandís Svavarsdóttir och ytterligare en minister), Framstegspartiet får kultur- och utbildningsdepartementet (Lilja Alfreðsdóttir), kommunikations- och kommundepartementet samt välfärdsdepartementet (Sigurður Ingi Jóhannsson och ytterligare en minister) och Självständighetspartiet får finansdepartementet (Bjarni Benediktsson), utrikesdepartementet (Guðlaugur Þór Þórðarson), justitiedepartementet (Sigríður Á. Andersen), fiske- och jordbruksdepartementet (Jón Gunnarsson eller Kristján Þór Júlíusson) samt industri-, innovations- och turismdepartementet (Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadottir). Talman blir Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon.

Regeringsförklaringen presenteras vid en presskonferens som börjar klockan 10. Där undertecknas den också av de tre partiledarna Katrín Jakobsdóttir, Bjarni Benediktsson och Sigurður Ingi Jóhannsson.

Att ledamöter redan från början inte stödjer den egna regeringen är sällsynt men inte unikt. När Självständighetspartiet 1944 bildade koalition med Socialistpartiet var det fem ledamöter som vägrade backa upp regeringen eftersom de ansåg att den förde kommunister till makten. Ingen av de fem lämnade dock Självständighetspartiet.

Den underligaste regeringsbildningen hittills skedde 1980. Då valde Självständighetspartiets vice ordförande Gunnar Thoroddsen att gå i koalition med Framstegspartiet och Folkalliansen. Partiledaren Geir Hallgrímsson stod inte bakom beslutet utan gick i stället i opposition tillsammans med en majoritet av Självständighetspartiets ledamöter.

Splittringen ledde inte till några utträden ur partiet. Alltingsgruppens möten var dock inte sällan allt annat än konventionella. När de ledamöter som tillhörde oppositionen diskuterade frågor där de motsatte sig regeringens politik fick gruppen dela på sig. När de var överens kunde de däremot hålla gemensamma möten.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.