lördag 11 november 2017

I dag folkomröstar Sandgerði och Garður om samgående

I dag avgör invånarna om kommunerna Sandgerði och Garður ska gå ihop. Om en majoritet säger ja vid dagens folkomröstning förenas de två kommunerna vid nyår. Men om det blir ett nej fortsätter bägge som självständiga kommuner. Resultatet av folkomröstningen väntas vara klart klockan 23 lokal tid.

Island har i dag 74 kommuner. Inför vårens kommunalval pågår på flera håll i landet förhandlingar om samgåenden. Längst har Sandgerði och Garður kommit. Där folkomröstar invånarna i dag om en sammanslagning.

Om en majoritet säger ja blir den gemensamma kommunen landets sjuttonde största sett till antalet invånare. Vid årsskiftet hade Garður och Sandgerði tillsammans 3 219 invånare.

Vallokalerna är öppna mellan 9 och 22. En timme efter stängning väntas resultatet vara klart. Det kommer att tillkännages vid gränsen mellan de två kommunerna. De representanter som ansvarat för planerna kommer då att finnas på plats. Tillkännagivandet direktsänds av Víkurfréttir.

Inför folkomröstningen har KPMG utrett förutsättningarna för ett samgående. En särskild webbplats har skapats inför dagens avgörande.

De två kommunerna var länge en enhet. Den upphörde först 1886 när dåvarande Rosmhvalahreppur delades i två. Dessa kommuner utvecklades senare till Garður och Sandgerði - som nu alltså kan återförenas under nytt namn 132 år senare.

Här kan du läsa mer om dagens folkomröstning.